Lørdag starter Giro d’Italia uten nordmenn på startstreken

En av sammenlagtfavorittene, Primoz Roglic. Arkivfoto: Sirotti

Lørdag rulles den 102. utgaven av Giro d’Italia igang i Bologna. Årets første Grand Tour både innledes og avsluttes med en individuell tempo. I tillegg har arrangøren lagt inn enda en tempo på den 9.etappen, dagen før den første hviledagen kommer.

Alle tempoetappene inneholder bakker, prologen som åpner det hele er bare på 8 kilometer, men avsluttes med en rundt to kilometer bakke som nok kommer til å gi sine små utslag.

Da er den 9.etappen mye tøffere, nesten 35 kilometer lang og med en nesten sammehengende stigning på over 12 kilometer mot slutten.  Her vil det nok bli en del utslag og en rytter som Primoz Roglic bør sikre seg verdifulle sekunder i sin favør. Roglic som er en av de store sammenlagtrytterne, er meget solid på tempo, og når vi i tillegg kjenner hans utmerkede klatreegenskaper, bør sloveneren være en av de heteste kandidatene til å vinne, kanskje også sammenlagt.

Men, det finnes i det minste et par konkurrenter som har omtrent de samme egenskapene. En av dem er Tom Dumoulin som utvilsomt er god nok for å gå helt til topps også han. Det viste han i 2017 da han like godt gikk hen og vant. Året etter var det bare Geraint Thomas som var bedre, det skulle indikere at nederlenderen er en man må regne med selv om han ikke har fått vist seg frem tidligere i denne sesongen. Det kan bli en interessant «fight» som utkjempes mellom disse sammenlagkanonene pluss noen få andre som har kapasitet til å være med helt til siste etappe i årets Giro. 

En av dem som må finne seg i å være i favorittgruppen er fortsatt Vincenzo Nibali. 34-åringen har imidlertid ikke hatt noen spesielt god vårsesong han heller men ble nummer tre på Tour de Alps nylig som kan indikere en stigende formutvikling i det minste. Nibali har vunnet Giroen to ganger tidligere, i 2013 og i 2016 og står i tillegg med syv etappeseire i den italienske grand touren. Man kommer ikke utenom «Haien fra Messina» når det snakkes Giro d’Italia. Disse nevnte herrer bør ellers holde et godt øye med colombianeren Miguel Angel Lopez som tidligere i år viste seg meget sterk i ritt som Volta a Catalunya og Tour Colombia. Det spørs likevel om 25-åringen er god nok gjennom en lang grand tour.

Det kommer ikke en skikkelig fjelletappe før den 13. etappen, før den tid vil vi altså se et par individuelle tempoer som sammenlagtkandidatene må gjøre en god figur i. Forøvrig blir det spurterne som kommer til å dominere de første to ukene av Giroen. Riktig nok er det noen kuperte etapper blant de flate og kanskje får vi se noen brudd gå inn blant disse. Etter den 11.etappen kan det imidlertid være at noen av de raske menn velger å stå av, for neste og siste mulighet kommer ikke før på etappe 18.

Om vi ikke finner så veldig mange sammenlagtfavoritter, er det flere av verdens absolutt sterkeste spurtere på plass i årets utgave av Giro d’Italia. Pascal Ackerman, Elia Viviani, Caleb Ewan, Fernando Gaviria og Arnaud Demare peker seg ut som en pen bukett som nok vil sloss om seier på de flate etappene. Forøvrig er det kanskje litt skuffende at ingen nordmenn er å finne på startstreken i årets Giro. Litt overraskende er det også at kun to dansker står på startsteken men vi får følge ekstra godt med på Mikkel Honore (Deceuninck – Quick Step) og Christophe Juul Jensen (Mitchelton Scott), i tillegg finner vi også svenske Tobias Ludvigsson (Groupama FDJ) som skal «forsvare» den skandinaviske æren.

X