75 watt over en halvtime ga bruddet i Omloop nesten et kvarters ledelse

Alexey Lutsenko, en av de som var med helt til slutt i den belgiske klassikeren, hadde kun 75 watt i snitt over en halvtimes kjøring. Da skjønner man hvorfor bruddet raskt fikk 14 minutter og at kvinnene tok igjen mennenes hovedfelt før rittet var skikkelig i gang.

Watt og O2 er to viktige begreper i sykkelsporten. Den ene forteller hvor mye kraft du kan produsere ned i pedalene og den andre hvor stor lungekapasitet du har. Wattverdier er viktige i sesongforberedelser der mye av treninger legges opp på bakgrunn av data som hvert enkelt blir målt til gjennom tester. Det er dog ikke alle som er like glade for dette fordi de mener at det forstyrrer den opplevde følelsen man har. Skal du trene på terskel så er det kanskje naturlig å tenke at terskel er det nivået du ligger på der og da før du produserer syre. Alle vet at det skjæringspunktet vil variere, noen ganger ganske mye. Dersom du er en slave av wattstyring, er da selvsagt faren for at du trener deg i senk til stedet – om du er inne i en litt dårlig periode.

I ritt er det mange som nærmest kjører blindt etter watt, en av dem er Chris Froome som vi kjenner fra fjellene der han nesten konstant kikker på sin computer. Andre vil ikke ha den informasjonen – som noen ganger kan gjøre deg frustrert og kanskje til og med være med ødeleggende for dine muligheter. Å hele tiden bli orientert om at du tråkker mindre enn normalt, kan ikke være den beste oppbacking når det føles tungt.

Uansett, wattverdier er en fysisk greie som er veldig målbart i forhold til andre ting i sykkelsporten som ikke er like enkelt å sette et tall på. Og det er like innlysende at du må være i besittelse av en ”minimumswatt” for å ha noe å stille opp med – egentlig på alle nivå. De som drømmer om en profftilværelse vet hva dette dreier seg om, og hvor listen ligger for hva som er akseptabelt og ikke. Din egen vekt spiller selvsagt også en avgjørende rolle for hva du får ut av dine wattverdier. Så alt handler ikke kun om å ha høyest måling.

Kan vinne ritt med 1100-1200 makswatt

Spurtere er naturlig nok dem som har det tyngste tråkket over kort tid. Til eksempel gjorde Alexander Kristoff 1100 watt over 30 sekunder i sine opptrekk av Fernando Gaviria i UAE Tour. Vi vet også at ryttere som Andre Greipel og Marcel Kittel har en makswatt på  mye mer enn dette, opp mot 2000 watt men det er kun en ”peak” som måler den absolutt høyeste kraft og som ikke forteller noe om andre viktige forhold som for eksempel når toppunktet produseres, i starten eller senere i en spurt. Til eksempel er en rytter som Caleb Ewan meget hurtig og når toppen veldig raskt. Men for Marcel Kittel er det annerledes, tyskeren kan få høyere maksfart, men den oppnås ikke så raskt som for Ewan. Det samme gjelder også for Alexander Kristoff som ikke er like eksplosiv som Fernando Gaviria. Derfor er da også 31-åringen ikke førstevalget lenger som lagets spurter, men har i stedet vist seg frem som en meget sterk opptrekker.

De med høyest watt finner du på bane eller BMX, der ligger de beste gjerne på 2200 watt, formidable tall for syklister som holder til på landeveien og som har helt andre krav til utholdenhet. Det sies også at sammenlagtryttere sliter med å passere 1000 watt og det vinnes sykkelritt i proffverdenen med maks wattverdier på 1100-1500.

Under Omloop Het Nieuwsblad i helgen har det danske nettstedet, feltet.dk kikket på Strava og Alexey Lutsenko sine målinger. Astanarytteren var med i front da rittet begynte å sette seg og satt i vinnergruppen helt til mål. Målingene viste at da feltet lot bruddet gå etter 14 kilometer, sank Lutsenko sine wattverdier til 75 (!) over en halvtime. Med 90 i puls og 28 km/t i et slikt felt, skulle noen og hver ha klart å henge med!

Da feltet satte opp farten de neste 70 kilometerne og halverte de 14 minuttene de lå bak, brukte Lutsenko 220 watt. Resten av målingene kan du lese på feltet.dk som har gått gjennom alle hendelser og sammenlignet med Lutsenko sin «respons» i form av wattverdier.

Her er bare noen få eksempler: Molenberg: 459 W (6,6 W/kg) i 4:32. Muur van Geraardsbergen: 447 W (6,4 W/kg) i 3:00. Bosberg: 422 W (6,0 W/kg) i 2:43. Spurten: 740 W i 25 sekunder (derav 932 W i de siste 13 sekunder med 1164 W som maks).

X