Contador vil innføre tak på de økonomiske rammene for profflag

Ivan Basso (t.v.) og Alberto Contador. Foto: Sirotti

Den «gamle» spanske mesteren misliker Sky sin dominans i Grand Tours, og vil sette et tak på budsjettrammene for profflag

Etter at Chris Froome har vunnet Tour de France fire ganger og gått til topps i både Giro d’Italia og Vuelta a Espana, har mange stilt spørsmål om Team Sky sin dominans i de store Grand Tour’ene er bra for sykkelsporten. I fjor vant like godt også Geraint Thomas Touren og det har ikke akkurat lagt en demper på engasjementene rundt omkring.

Og skeptikerne har nok rett i at det kanskje har blitt litt kjedeligere etter at Sky gjorde sitt inntok i sykkelsporten. I flere år har Sky vært så til de grader sterke at de har kontrollert hele feltet i de største etapperittene. Noen mener da at dette skyldes at laget har hatt økonomisk ryggrad til å hente inn ryttere som egentlig er gode nok til å kjøre for seg selv – hvilket de hadde gjort på mange andre lag enn Sky. Flere utpregede etapperytterne har blitt hentet inn som hjelperyttere for Froome og Thomas. Dermed har det blitt for mye å ta tak i for de øvrige som ofte ender opp som en ensom svale – mot britenes flaggskip.

Regulere det frie marked

Selvsagt spiller økonomi en stor rolle i dette. Sky har vel omtrent dobbelt så stort budsjett som de øvrige og kan følgelig kjøpe seg den hjelpen de trenger. Men, å bruke dette som et argument for å endre regelverket, høres litt tvilsomt ut. Å regulere det frie markedet i en sport som er totalavhengig av sine sponsorer, høres unektelig litt merkelig ut. Men, samtidig forstår vi også problemstillingen. Likevel, tenkt om man skulle sammenlignet seg med andre idretter. Fotball for eksempel. Hva om FIFA skulle sette en stopper for at Manchester Uniteds rike eiere skulle nektes å kjøpe Paul Pogba for den summen som ble forlangt?  Det høres litt søkt ut, selv om nettopp den problemstillingen som Sky har skapt i sykkelsporten, også har gjort at det bare finnes et lite knippe av lag som har mulighet til å kjempe i toppen i sine respektive ligaer. Den lille forskjellen i fotball er at United ikke er alene i sitt økonomiske velvære. Det har imidlertid Sky vært innenfor sykkelsporten.

Alberto Contador er en som har tanker om hvordan sykkelsporten kan gjøres spennende igjen. Spanjolen som la opp etter 2017-sesongen, har etablert sitt eget lag, Polartec- Kameta (U23-kontinentalnivå). Han har også Ivan Basso som daglig leder og medier. Laget som er et rent U23-lag, skal for øvrig kjøre Volta a la Comunitat Valenciana som starter i morgen.

Budsjettbegrensninger

Contador foreslår å ha et system som setter begrensninger på lagenes budsjett, slik at alle har en fair sjanse til å kjempe om topplasseringene.

-Det er ikke bra når et lag bruker ryttere som kunne kjøre som kaptein på andre lag, som hjelperyttere. Med en slik taktikk blir det veldig vanskelig for andre lag å utgjøre en forskjell i de større rittene, sa Contador til den spanske avisen El Mundo.

Direktøren i det nye Kometa-laget, Giacomo Pedranzini, tror imidlertid at det må iverksettes andre tiltak for å endre på dette. Han mener blant annet at den teknologien som rytterne i dag har adgang til under løp, må begrenses. –Sykling vil være mye mer interessant med mindre teknologi. Da blir man nødt til å satse mer på rytternes egne instinkter. I 2016 sa Ivan Basso til meg at sykkelsporten var i ferd med å dø. Jeg tror at vi kan gi nytt liv ved å hente de menneskelige aspektene tilbake, sa Pedranzini i følge feltet.dk.

Nå er det ikke sikkert at denne problemstillingen er aktuell så veldig mye lenger enn ut årets sesong. Sky har proklamert at de trekker seg ut, og med det forsvinner kanskje også den økonomiske rammen som har gjort det mulig for laget å distansere de øvrige på alle felter. Ikke bare det økonomiske.

X