Det kan bli kostbart å kaste flasker i sykkelritt!

Arkivfoto: Sirotti

UCI har foretatt grep for å få slutt på flaskekasting i internasjonale sykkelritt. Blir man fersket kan bøtene bli i størrelsesorden 1.800 til 9000 norske kroner, alt etter hvor «grove» tilfellene er.

Det er ikke få drikkeflasker som blir benyttet i løpet av et sykkelritt. Ikke minst blant proffene som gjerne kjører enda lengre distanser og nødvendigvis trenger enda mer væske.  Vi kan gjøre et lite regnestykke, for eksempel fra UAE Tour som kjøres på den arabiske halvøyen i disse dager.  Med 20 lag og 7 ryttere per lag blir det 140 flasker, og så kan man multiplisere dette opp med la oss si 5 flasker pr rytter som blir konsumert i løpet av et ritt. Dette er ikke mye og når det er varmt, går det nok med betydelig mer.

Men i vårt regnestykke blir det da totalt drukket nesten 700 flasker i løpet av et ritt, eller som i UAE Tour, i løpet av én etappe. Tar vi så totalt for hele rittet som består av 7 etapper, snakker vi kanskje om 5000 flasker!  Tenkt deg da også hva vi snakker om i Grand Tours, som for eksempel Tour de France.  Her er det 22 lag hver med 8 ryttere. Det er 21 etapper og regnestykket blir da kanskje et sted mellom 20.000 og 30.000 flasker som feltet drikker i løpet av hele Touren.

Dette er dog tall som er vanskelig å si helt eksakt. Noen ryttere drikker mye, andre mindre og så spiller selvsagt været en stor rolle i forhold til temperatur. Under en av etappene i Santos Tour Down Under tidligere i år, drakk Carl Fredrik Hagen hele 10 flasker i løpet av en relativt kort etappe. Det hører med til historien at temperaturen var nærmere 40 grader i Australia under denne etappen.

Arkivfoto: Sirotti

Potensielt mye søppel

Hvorfor snakker vi så om dette? Jo, det handler om søppel og med slike tall skjønner vi hvorfor UCI i år har høynet bøtene for å kaste flasker etter bruk. Det er lett å forstå at det blir mye søppel langs landeveiene, tenk bare på hva dette blir i løpet av en hel sesong, vi har ikke regnet på dette men det blir MANGE flasker. Nå blir selvsagt på langt nær alle kastet ut i naturen. Det finnes langesoner og det blir langet fra bil der man bytter flasker.  Men, vi vet også at det er mange som ikke tar seg tid til slike ting og gjør det på den enkleste måte – ut i naturen med dem.

Flasker som samleobjekter

Nå er det riktig nok også en del som synes det er helt greit at det kastes flasker, spesielt i de større rittene kan det være stor kamp om å få tak i en flaske som er blitt kastet. Men, vi ser det også her hjemme i «vanlige» ritt. Flasker er suvenirer og for en del også samleobjekter. Således fungerer naturens eget ”renovasjonssystem” til en viss grad!

Til helgen kjøres den første av de store klassikerne i Belgia, Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne. –Blir det kastet en flaske i en kanal eller langs veiene, blir ikke dette lenger akseptert, sa UCI kommisær Philippe Marien til den belgiske avisen Het Nieuwsblad.

Nye bøter

-Vi må stoppe de rytterne som kaster søppel overalt. Vi må stoppe dem som kjører ved siden av lagbilen og likevel bare kaster flasker bort. WorldTour-proffer skal gå foran som gode eksempler. Med høyere bøter ønsker vi å sette en «økologisk standard» for slik adferd. I tillegg har vi laget egne søppelsoner i forkant av en langesone og like etter. Det er også egne søppelsoner rundt 20 kilometer fra mål, sa Marien i følge Cyclingnews. Boten for å kaste flasker eller søppel er nå 200 til 500 sveitsiske franc (1800,- til 4500,- NOK), i noen tilfeller opp mot 1000 sveitsiske franc (9000,- NOK).

-Man kan selvsagt gi flasker til tilskuere, eller til lagbilen. Men, å kaste en halvfull flaske inn i en tilskuermengde er direkte farlig og slikt vil vi ikke se noe av, avsluttet Marien.

X