Dobbelt italiensk på den første fjelletappen i Giro d’Italia men ny slovener i ledertrøyen

Den 12.etappen var den første av fire tøffe fjelletapper i årets Giro – før rytterne får en ny hviledag. Distansen i dag var ikke lenger enn 158 kilometer men inneholdt Giroens første kategori-1 stigning som kom etter rundt 115 kilometer. Da ventet en lengre bakke på 9 kilometer med 9,3 prosent i snittstigning men med partier på godt over dette også.

Etappen ble også preget av et meget stort brudd på 20-25 ryttere som fikk godt over 15 minutters ledelse på feltet. Det var tidlig klart at dette kunne og ville ikke feltet klare å hente, og dermed var det også klart at vi i dag ville få en ny mann i ledertrøyen.

Det kom ikke til å bli Primoz Roglic for sloveneren satt trygt i feltet bak og har nok kalkulert med å ikke ta trøyen i dag. Det kommer nemlig større utfordringer allerede i morgen og da kan det kanskje være greit å ha litt å gå på.

På stigningen opp Montoso slet en liten gruppe seg fra de øvrige og det så ut til å bli en kamp mellom disse hva etappeseier angikk. Bora-Hansgrohe rytteren, Cesare Benedetti, hadde også sittet i den store utbrytergruppen, men klarte ikke å henge helt med til toppen.

Men, det skulle vise seg at det var italieneren sin dag i dag likevel. 31-åringen kjempet seg tilbake til fronten under nedkjøringen og etterpå satt han på hjul og ventet på sin sjanse. 200 meter fra mål åpnet Benedetti spurten og lykkes med å hente sin første proffseier i karrieren da han vant foran Damiano Caruso og iren Eddie Dunbar.

Jan Polanc (UAE Team Emirates) satt også i samme frontgruppe og sloveneren overtok dermed ledertrøyen fra Valerio Conti. Roglic er fortsatt nummer 2 sammenlagt men har over fire minutter frem til sin landsmann.

Resultater:

X