Her er Brakovic sin egen forklaring på dopingdommen

Janez Brajkovic kjørte for Bahrain Merida i 2017. Foto: Sirotti

Janez Brajkovic ble tidligere denne måned dømt til 10 måneders utestengelse for i 2018 å ha avlagt en positiv prøve på et forbudt stoff.

Den positive prøven stammer fra 2.etappen av Tour of Croatia i fjor. Da syklet han for Adria Mobil, et kontinentallag. Brajkovic ble tatt for Methylhexaneamine (MH), et stoff som ble brukt i medisin frem til tidlig på 1970-tallet – men som ikke er i bruk lenger. Stoffet er å finne i en del kosttilskudd som blant annet er å få kjøpt på internett.

Samme dag som straffeutmålingen ble kjent i midten av januar, gikk han ut og ga sin versjon av saken. Her er noen utdrag av det som 35-åringen sier på sin egen hjemmeside. En side som han har laget for å hjelpe syklister på alle nivå for å bli bedre syklister, få bedre helse og livskvalitet! Litt paradoksalt tatt saken hans i betraktning…

-I slutten av juli i fjor ble jeg varslet av UCI om at min prøve, tatt 18.april, inneholdt små mengder av det forbudte stoffet Methylhexaneamine (MH). Jeg sier ”små” fordi prøven hadde inneholdt 20 til 40 ganger mindre konsentrasjon enn andre som er tatt for samme stoff. På den tiden hadde jeg ingen anelse om hva som kunne ha forårsaket den positive testen. Samtidig prøvde jeg ikke å komme opp med noen form for konspirasjon. Siden stoffet var i urinen, suspenderte jeg meg umiddelbart og ba heller ikke om B-prøve.

Etter noen samtaler med UCI begynte jeg å undersøke alle tilskudd jeg brukte. Jeg hadde alltid brukt de samme merkene, bortsett fra ett. I januar begynte jeg å bruke  et produkt for å erstatte måltider. På den tiden var jeg ikke engang sikker på om jeg skulle konkurrere den sesongen. Jeg sjekket likevel innholdet flere steder og det så bra ut. Siden dette var den eneste endringen jeg gjorde, gravde jeg dypere og fant ut at det samme firmaet hadde et «før trening produkt» som innehold MH. Problemet var å bevise det siden jeg ikke hadde det originale produktet som kunne bevise at dette hadde forårsaket den positive prøven.

 I løpet av neste måned forsøkte jeg å lage en sak med all informasjon som var nødvendig for å overbevise UCI om hva som lå bak. Jeg visste at utestengelse var uunngåelig, men hovedmålet mitt var at UCI skulle akseptere at stoffet ikke var inntatt med hensikt, men på grunn av et forurenset produkt. Og de aksepterte faktisk min forklaring og siden det ikke var en bevisst handling, foreslo de likevel 10 måneders utestengelse!

I min karriere ble jeg mobbet fordi jeg ikke passet inn og ikke ville være med på galskapen. Jeg ble nærmest overfalt under en Tour og fortalt at jeg var et null, verdiløs etter at jeg signerte en kontrakt. Jeg ble også fortalt at jeg skulle bli sparket og de skulle sørge for at jeg aldri kunne sykle igjen!

Jeg vil understreke at jeg fullt ut tar ansvar for det som nå har skjedd, reglene ble brutt og jeg må betale. Samtidig har jeg lært mye i disse få månedene, systemet er ikke perfekt, man blir utnyttet. Det kan være umoralsk, men det er lovlig, så det er ok. Jeg tror jeg kjenner reglene bedre enn de fleste i sykkelsporten. Jeg visste alltid hva som var nytt på den forbudte listen og stoffer som var under overvåking. Da jeg fortalte legen for noen år siden at tilskuddet vi fikk inneholdt det forbudte stoffet ”octopamine” sa han: -Ahh, det er jo bare en liten mengde!  Det tok meg en uke å overbevise dem om at rytterne ikke måtte bruke det. Det finnes gode og det finnes dårlige leger, sa UCI. I mellomtiden må ryttere betale prisen…

Janez Brajkovic startet sin profesjonelle sykkelkarriere i 2005 da han fikk kjøre for det amerikanskje storlaget, Discovery Channel. På laget regjerte for øvrig Lance Armstrong som kjørte sin siste sesong før han gjorde comeback i 2009. Brajkovic har vunnet Criterium du Dauphine, Tour de Georgia og Tour de Slovenie.

X