Dopingforkjemper ble selv «dopingdømt»

Foto: Sirotti

Christophe Bassons er endelig blitt tilkjent flere hundre tusen i erstatning for å ha blitt dømt i en «dopingsak» i 2012.

Christophe Bassons er en tidligere profesjonell syklist som blant annet har kjørt for det dopingbefengte laget, Festina i sesongene 1996 til og med 1998. I 1998 trakk laget seg fra Tour de France etter at det ble funnet EPO, veksthormon og testosteron hos soigneuren – Bassons var forøvrig ikke en del av Tour de France-troppen det året. Saken ble forøvrig omtalt som Festinaskandalen etter at politiet foretok arrestasjoner og ransaket flere lags hotellrom med det resultat at noen lag også trakk seg.

Bassons som nå er 44 år, var imidlertid en av de få som ikke ville involvere seg i den systematiske doping som Festina-laget (og andre) holdt på med på den tiden.  Dette var ikke populært i feltet og mange ryttere, blant dem Lance Armstrong, gjorde det helt klart hva de mente om franskmannes antidoping-uttalelser i en avis (Le Monde). Dette skjedde under 1999-utgaven av Tour de France og Bassons – som da kjørte for La Française des Jeux, valgte å trekke seg fra rittet før den 12.etappen startet.  Desillusjonert av behandlingen han fikk fra mange av sine kollegaer, la han opp i 2001, men fortsatte å konkurrere i terrengsykling.

I 2012 fikk han likevel en ”dopingdom” over seg og ble utestengt i ett år for ikke å ha møtt til en dopingkontroll etter et terrengritt han var med i som amatør. Men, saken var ikke så enkel som den kanskje høres ut som. Historien forteller nemlig at Bassons stod av sykkelen 20 kilometer fra mål, men tok seg ikke inn til målområdet og kjørte i stedet hjem igjen. To og en halv time etter rittet ble han informert om at han var plukket ut til dopingkontroll, men da var det ikke tid til å snu for å rekke kontrollen,

Den franske sykkelforbundet ga ham ett års suspensjon og mente de ikke gjorde noe annet enn å følge regelverket. Normalt skulle han også hatt dobbelt så lang suspensjon, men dette ble altså halvert uten at det ble gitt noen grunn. Forbundet forklarte at dette ikke hadde noen sammenheng med Bassons antidoping-holdninger. Til sammenligning fikk proffrytteren og en av frankrikes store ryttere på 1990 og begynnelsen av 2000-tallet, Richard Virenque, også ett års utestengelse for bruk av EPO og andre ”hardcore” produkter. Straffen Bassons ble ilagt var også seks måneder lengre enn mange andre ryttere fikk som et resultat av Festina affæren!

Avgjørelsen ble imidlertid anket og han er nå, syv år etter, tilkjent over 325.000 kroner i erstatning i tillegg til å få dekket saksutgifter. I etterkant har det vært en del diskusjoner og rykter om at hele saken mot Bassons var bygget på et ønske om å sverte ham fordi han hadde vært – og var en varsler.

Konspirasjonsteorier eller ikke, det bør nevnes at Bassons gjorde en feil. Man skal ikke stikke av fra et ritt fordi man KAN risikere å bli plukket ut til dopingkontroll – hvis dette finnes. Vanligvis er det de som gjør det best som blir plukket ut, men det kan skje med tilfeldig utplukkede også. Å få ett års utestengelse var likevel drøyt og nå har de rettslige instanser kommet til samme konklusjon.

X