Dopingskandalen fra ski-VM rammer også sykkelsporten

Arkivfoto: Sirotti

Dopingsjokket fra VM på ski har også røtter til sykkelsporten. I dag kan TV2 avsløre at Aqua Blue Sport-rytteren, Stefan Denifl, også er blant dem som har innrømmet å ha bloddopet seg. Østerrikeren sitt navn dukket opp i forbindelse med etterforskningen mot den tyske legen Mark Schmidt.

Det er foreløpig ikkje kommet flere detaljer rundt Denifl, som for eksempel hvor lenge dette har pågått. – Han var en veldig god syklist på sitt beste, men slet med å få kontrakt. Da blir man fort desperat og da gjør man jo desperate ting, sa Thor Hushovd til TV 2.

Denifl har vært profesjonell siden 2006 da han kjørte på prokintinentalt nivå. I 2010 kjørte han for Cervelo Test Team, samme lag som Thor Hushovd var i før nordmannen gikk til BMC året etter. Denifl vant sammenlagt Østerrike Rundt i 2017, samme år vant han også en etappe i Vuelta a Espana.

Nå er trolig karrieren over for 31-åringen, om andre syklister også er involvert vites ikke. Den tyske legen skal være villig til å legge alle kortene på bordet og det antydes at så mange som hundre utøvere kan være innblandet. Saken minner forøvrig mye om skandalen rundt den den spanske legen Eufemiano Fuentes.  Det var under en razzia hos Fuentes i 2006 at det ble det funnet anabole steroider, utstyr for blodoverføringer og blodposer med EPO. Saken ble kjent som «Operasjon Puerto» og ble etterforsket i flere år i etterkant. Legen selv ble dømt til fengsel i 2013, men selv om det trolig var mange utøvere fra forskjellige idretter som var innblandet, ble aldri disse offentliggjort.

X