Dumoulin : Trening føltes som en straff

Foto: Sirotti

Tom Dumoulin opplevde i 2017 braksuksess da han vant Giro d’Italia sammenlagt. Seieren gjorde imidlertid at hverdagen ikke ble like oversiktlig og kontrollert som før.

Tom Dumoulin har vært profesjonell siden 2012, da det prokontinentale laget, Argos – Shimano, hentet ham fra Rabobank sitt kontinentallag. De første årene var han utvilsomt mest kjent for sine tempoegenskaper, blant annet ble han nederlandsk mester i 2014 og gjentok dette i 2016, samme år som han også tok olympisk sølv. Karrieren tok likevel ikke helt av før han året etter, i 2017, gikk hen og vant Giro d’Italia sammenlagt. Han ble også nok en gang nasjonal mester på tempo og toppet det hele med å blei verdensmester samme høst, også det på tempo.

All publisiteten gjorde noe med 28-åringen, og ikke alt var av det gode, forteller han til Cyclingnews.

-Mennesker er ikke laget for å håndtere så mange endringer. Alt går i et høyt tempo, man lever livet på høygir og jeg måtte lære å håndtere alle som ville ha en bit av meg. I fjor høst begynte alle disse tingene å forstyrre meg og sjarmen og gleden med sykkelsporten forsvant.

Dumoulin fortalte også at han egentlig er en kontrollfreak, en perfeksjonist og all ståheien rundt ham gjorde at han kom i ubalanse.

–I en periode måtte jeg virkelig kjempe med meg selv, sa han.

–Trening føltes som en straff, jeg så på det som et arbeid, et nødvendig onde som jeg måtte igjennom for å nå mine mål.

Dumoulin skjønte at noe måtte gjøres, og hjelpen var mye nærmere enn man kunne forventet, om man ikke visste det. Sunweb-rytteren giftet seg nemlig i vinter med sin samboer – som er psykolog, og fikk ham til å forstå hva som skjedde etter Giro-suksessen.

Og kvinnen i hans liv må ha gjort en god jobb for i Giroen i år, var han tilbake for full og endte til slutt som nr. 2 sammenlagt, bare slått av Chris Froome.

Litt overraskende var det kanskje at han i Tour de France også kjempet helt i toppen, denne gangen var det bare Geraint Thomas som overrasket seg selv og alle andre og vant klart. Dumoulin avsluttet også sesongen sterkt og fikk sølv på VM-tempoen og deretter havnet han rett utenfor pallen på fellesstarten med sin 4.plass i den knallharde løypen

-Jeg har ofte lest at det ikke var eg godt år for meg, men det føles ikke slik for meg selv, sa en stolt Dumoulin. Spesielt stolt var han også av prestasjonen i Tour de France, både fordi han klarte å prestere på høyeste nivå i begge tourene og at han har forbedret sine klatreegenskaper ytterligere.

-Jeg beviste i Alpene at jeg har blitt bedre på de lange og harde fjelletappene. Etapper med over 5000 høydemeter har tidligere vært et problem for meg, men i år hadde jeg de fysiske forutsetningene på plass for å henge med de beste.

X