En av sykkelsportens grovarbeidere legger opp

Mathew Hayman ble signert for Sky til 2010-sesongen. Foto: Karstein Vabø

Mathew Hayman avsluttet søndag sin profesjonelle karriere på sykkelsetet. I en alder av 40 år var det tid for å si stopp.

Han innledet sin karriere helt tilbake i 2000 da han ble signert av Rabobank. Australieren ble hele ti år i det nederlandske storlaget før han ble hentet av Sky i 2010. Han ble værende i britenes flaggskip i fire år før han vendte hjem og kjørte fem år i Orica. Han avsluttet deretter karrieren med to sesonger for Mitcheltong-Scott. Dermed kan han se tilbake på 20 år som profesjonell på det høyeste nivået!

Mathew Hayman i 2012-utgaven av Paris-Roubaix. Foto: Karstein Vabø

Hayman har vært en respektert rytter i feltet, en mann som hele sin karriere stort sett har kjørt for andre. 40-åringens spesialitet var klassikerne og han fikk da også oppleve å vinne magiske Paris-Roubaix i 2016. Han var da en del av et brudd på 16 ryttere som hadde kommet seg klar av hovedfeltet tidlig i rittet. Da en liten gruppe gjorde et avgjørende angrep mot slutten, klarte han å komme seg med. I finalen på velodromen i Roubaix, var Hayman den sterkeste og satte Tom Boonen, Ian Stannard, Sep Vanmarcke og vår egen, Edvald Boasson Hagen på plass. Seieren var hans 8. i karrieren – og den klart største.

Ut over det har det ikke blitt mange resultater å skrive hjem om etter en så lang karriere. Han har riktig nok vunnet sammenlagt i Challenge Mallorca i 2001, Sachsen Tour i 2005, Commonwealth Games året etter og Paris-Bourges i 2011. Men så har da også oppgavene aldri vært å vinne ritt. Mathew Hayman har alltid vært en lojal hjelperytter, en som har vært med og hjelpe andre til heder og ære.

Han var født i Sydney men familien flyttet etter hvert ut i mer landlige omgivelser og det var der Hayman fattet interesse for sykkelsporten som hans seks år eldre bror hadde startet med.

-Jeg bodde på gården da jeg fikk min første sykkel som julepresang. Jeg kan ikke huske så mange andre presanger jeg har fått, men den husker jeg, sa Hayman i 2015 under et intervju med The Saturday Paper.

Likte ikke all treningen

-Etter at vi flyttet til Canberra var jeg 11 eller 12 år da jeg kjørte mitt første ritt. Jeg likte virkelig konkurransene men jeg var ikke like begeistret for all treningen. Derimot fant jeg mange venner i miljøet og dette er noe som har gått igjen i hele karrieren. Selv om det ikke alltid har gått så bra, har jeg hatt stor glede av å kjøre sammen med guttene og kjenne på lagfølelsen, fortalte han videre.

Mathew sin bror, Michael, ble aldri profesjonell selv om han reiste til europa for å kjøre ritt. Hayman så virkelig opp til sin eldre bror og lærte mye underveis. Australieren kjørte som amatør frem til han fikk tilbud hos Rabobank i 2000. Men, han fant seg ikke helt til rette de første årene og hadde stor hjemlengsel. Når han i dag ser seg tilbake, så er akkurat det litt ukjent for han har virkelig funnet seg til rette. Han har bodd i Belgia og giftet seg med en australsk jente. Sammen har de også tvillinger og en sønn som er rundt ti år.

Fikk aldri OL-deltakelse

En av hans største øyeblikk de første årene var da han gikk hen og vant Commonwealth Games. –Jeg kjørte egentlig for å hjelpe Allan Davis som var storfavoritt. Alle fulgte med han, jeg skulle bare gjøre en jobb for min lagkamerat da jeg plutselig var i posisjon til å vinne. Det var virkelig uventet, mimret Hayman.

Er det noe han ellers skulle ønsket seg i sykkelsporten, så var det å kunne delta i et OL. –Det er litt sårt akkurat det, for det er ikke så mye annet jeg angrer. London-OL var trolig min mulighet hva løype angikk mens løypen i Rio overhodet ikke passet meg.

Mathew Hayman fikk en flott avslutning av karrieren i årets Santos Tour Down Under. Selvsagt var det emosjonelt å vite at han kjørte sitt siste ritt. -Det var litt blandede følelser fordi jeg i starten tenkte på at dette var slutten, men så måtte jeg også få fokus tilbake på selve rittet. Laget hans kjempet nemlig for Daryl impey og lykkes med jobben. Impey vant sammenlagt for andre år på rad, det har ikke skjedd i den australske touren tidligere.

Haymann har nå hengt sykkelen på knaggen, i stedet går han over til en delvis jobb som sportsdirektør i tillegg til en mer udefinert rolle i laget. 40-åringen besitter en utrolig erfaring som det australske laget ønsker å nytte seg av fremover. –Det er trist for ingen ønsker å se at en så viktig rytter står av, sa Matt White, sportsdirektør i Mitchelton-Scott i følge Cyclingnews..

X