En løypevakts sjokkerende opplevelser i dansk sykkelritt

Illustrasjonsfoto: Karstein Vabø

For bare én uke siden skjedde det en tragisk hendelse i Danmark da en ung rytter mistet livet etter en påkjørsel i et temporitt i Tour de Himmelfart. De fleste tilfeller med biler involvert i ulykker med syklister skjer på trening eller til og fra jobb. Det er der de aller, aller fleste bruker sykkelen sin og må forholde seg til den vanlige veitrafikken. Og for å «kvele» enhver diskusjon om at syklister MÅ bruke gang- og sykkelstier, så er det altså fullt lovlig å bruke de fleste, vanlige veier (ikke motorveier og en del tunneler), som mange tror kun er forbeholdt for biler og andre motoriserte kjøretøyer. Så er vi ferdig med den diskusjonen…

Ulykken i Danmark var imidlertid litt uvanlig siden tragedien skjedde i et sykkelritt der en bilist etter sigende ikke overholdt skilting eller anvisninger. Og da er vi ved sakens kjerne i dette innlegget.

Har så tragedien i Danmark fått folk til å innse at de MÅ forholde seg til arrangøren sine anvisninger? Vel, det ser ikke slik ut etter det Feltet.dk skriver. En person som stod løypevakt er sjokkert over holdningene til danske billister i forbindelse med Pinse Cup som ble arrangert i og rundt Silkeborg. Et ritt som mange norske ryttere også kjenner til fra egen deltakelse. 

Visst har vi også her hjemme hatt episoder med billister som mer eller mindre bevisst har rotet seg inn i en avstengt sykkelløype og visst har vi sett hvor utrolig mye sinne og frustrasjon noen klarer å skape fordi de må gjøre en liten endring i sine kjørevaner. Her er et utdrag fra Dorte Mørch Qvortrup sin historie i møte med illsinte danske billister i forbindelse med Pinseløpene:

-Jeg har stått løypevakt i dag og jeg er rystet, jeg trodde faktisk at vi i dag ville se noen hensynsfulle billister etter den tragiske hendelsen som skjedde forrige uke. Det var dessverre ikke tilfellet.  Tre ganger forsøkte billister å bryte reglene som handlet om énveiskjøring. En kvinne ble så hysterisk over avsperringen at hun ropte og skrek mot en løypevakt og forsøkte å kjøre på ham! 

En ung mann ignorerte også énveiskjøringen, stoppet så opp ved siden av meg og ropte skjellsord til meg før han så kjørte bort i høy fart.

En eldre mann i traktor stoppet og overhøvlet en løypevakt fordi han måtte kjøre til venstre. Likeglad stoppet han midt i løypen og da han endelig kjørte videre stoppet han ved meg, gikk ned fra traktoren og skrek meg opp i ansiktet og skjelte meg ut over manglende skilting.

En kvinne stoppet midt i løypen og begynte å sjekke telefonen sin. Da jeg ba henne om å kjøre videre ble hun sint. Rundt ti billister ga oss fingeren da de passerte, mange stoppet og skjelte meg ut fordi de ikke kunne finne ut hvor de skulle kjøre, eller kom for sent til et eller annet,. De var helt iskalde og uten fornemmelse av situasjonen.

Når det er sagt, har jeg også fått hundre smil og møtt mange gode og hensynsfulle billister. MEN det skal bare én forseelse til for at det kan ende fatalt. Ingen ting kan forsvare den oppførsel som jeg var vitne til i dag. Slapp litt av og vis respekt. Tenk en ekstra gang når du møter en sykkelrytter på landeveien, VIS HENSYN, skriver Dorte Mørch Qvortrup.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

X