Èn nordmann med suksess i Tirreno-Adriatico!

Arkivfoto: Sirotti

Det italienske etapperittet som starter i dag har ikke gitt mange norske øyeblikk, men én trønder har har både vunnet og tatt podieplasseringer sammenlagt; Knut Knudsen!

Samtidig som Paris-Nice er kommet halveis i ”løpet mot solen”, starter et annet etapperitt som mange andre av proffenene har krysset av i sin løpskalender. Tirreno-Adriatico er den 54. i rekken, første utgave var i 1966 og én nordmann har markert seg sterkt i dette italienske etapperittet.

Knut Knudsen, arkivfoto: Sirotti

Knut Knudsen er navnet og trønderen vant sammenlagt i 1979 etter tre ganger å ha blit nummer to. Både i 1974 og 1975 måtte han se seg slått av belgieren. Roger De Vlaeminck som for øvrig vant hele seks ganger på rad fra 1972 til 1977.

I 1978 vant en annen kjenning, Guiseppe Saronni nettopp foran Knut Knudsen. Året etter, i 1979 fikk nordmannen revansje og de to byttet plass på podiet. Saronni har etter karrieren blant annet vært sportsdirektør hos Lampre i mange år. I den senere tid har han jobbet for UAE, men sa tidligere i år at han ønsket å trekke seg mer tilbake.

Ser man på resultatlistene, så er det de typiske sammenlagtrytterne som dominerer, de samme som vi ser i andre etapperitt over en viss lengde og de samme som herjer i Grand Tours. Går man litt lenger tilbake i tiden ser vi også at andre typer har gjort det bra, som Oscar Freire, og Alessandro Petacchi.

Tirreno-Adriatico går over syv etapper. Det starter i dag med en lagtempo og avsluttes med en individuell tempo. Mellom disse finner vi kuperte etapper og en mer typisk fjelletappe. Spurterne får også to etapper å se frem til, den 3. og den 6. etappen bør være mat for disse karene med Fernando Gaviria og Elia Viviani i spissen.

Èn eneste nordmenn står på startstreken, Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) har fått fornyet tillit. Selv om 27-åringen nok ikke får kjøre for egne sjanser allerede i år, er det et godt tegn at han blir satt opp i store ritt som Tirreno-Adriatico.

Av tidligere vinnere er både Greg van Avermaet og Vincenso Nibali på startstreken. Førstnevnte vang i 2016 mens Nibali har vunnet to ganger tidligere, i 2012 og i 2013. Hvem er så favoritt? Det er ikke helt enkelt å si for her er absolutt flere som normalt har kapasiteten på plass. En av dem er Geraint Thomas (Team Sky) som kanskje vil sjekke for alvor hvordan det står til med formen. Julian Alaphillipe er en annen som har vist stor form i år og kanskje må regnes blant de aller største favorittene. Vi kan heller ikke glemme Tom Dumoulin som kommer til å være med helt der fremme.

Så hadde det vært hyggelig å se at Jakob Fuglsang lykkes, dansken viste meget sterk form i Strade Bianche forrige helg og vi skal heller ikke se bort fra hans lagkamerat, Alexey Lutsenko, som har vist seg å være usedvanlig sterk så langt i år. Men, det er altså uhyre god deltakelse i årets utgave og det gjør at vi andre kan se frem til spennende dager i Italia!

X