Endelig fikk Mont Ventoux sitt eget ritt men «Giganten i Provence» fikk en spanjol som vinner av første utgave!

Det er ikke så ofte vi ser helt nye ritt på UCI sin løpskalender, men i dag ble den 1. utgaven av Mont Ventoux Dénivelé Challenge arrangert. Som navnet tilsier er dette frøst og fremst et ritt for klatrere og som skal avsluttes opp berømte Mont Ventoux der toppen ligger på 1909 moh.

Fjellet med et slags månelignende landskap når man kommer over tregrensen, trekker turister fra hele verden og man regner med at anslagsvis 200 000 syklister forsøker å komme seg opp til toppen hver sommer.

Mont Ventoux er kanskje det mest ikoniske frittstående fjell i sykkelsammenheng, men har nok også sterk konkurranse fra Alpe d’Huez som også er et kjent mål for amatørsyklister som ønsker å teste sine klatreferdigheter opp verdens mest kjente hårnålssvinger.

«Giganten i Provence» som Mont Ventoux også kalles er forøvrig brukt en rekke ganger i Tour de France sammenheng, på samme måte som Alpe d’Huez også er det, men mange regner nok stigningen til Mont Ventoux som hakket mer krevende.

Illustrasjonsfoto: Sirotti

Mont Ventoux har aldri hatt sitt eget ritt og derfor mente dagens rittleder, Nicolas Garcera, at det var på tide å skape et. – Jeg ønsket å skape et endags-løp kun for klatrere, sa Garcera i følge Velonews og opplyste at han hadde jobbet med prosjektet i tre år. Rittet skal også være finansiert 99% med private penger, og Garcera har leid inn det samme driftspersonellet som står bak Criterium du Dauphine i tillegg til å la ASO håndtere TV-produksjonen.

Rittet handler ikke bare om det ikoniske fjellet for starten går i Vaison-la-Romaine som ligger litt nord for Avignon og har målgang på toppen av Mont Ventoux etter 175 kilometer og totalt 4100 høydemeter.

Startlisten i dag inneholdt imidlertid ikke så mange av verdens beste klatrere. Når man vet at flere av dem kjørte Criterium du Dauphine som faktisk ble avsluttet i går, og at andre igjen kjører det pågående Sveits Rundt, så er det begrenset med muligheter for å få de beste med dette året.

Èn som likevel valgte å stille var Romain Bardet som i går avsluttet Criterium du Dauphine på 10.plass sammenlagt – og i dag var på plass i Mont Ventoux Dénivelé Challenge!  Bardet skulle også vise seg å fortsatt ha litt krutt igjen i beina, selv om det etter hvert ble tydelig at han nok hadde trengt noen dagers hvile.

Da bakken opp til Mont Ventoux startet gikk feltet omtrent i oppløsning og etter hvert ramlet det av rytter for rytter oppover den bratteste delen av stigningen. 10 kilometer fra toppen var det faktisk bare to ryttere igjen som skulle kjempe om seieren, Romain Bardet (AG2R La Mondiale) og Jesus Herrada (Cofidis). Disse fulgte hverandre som skygger mot toppen, Bardet testet Herrada flere ganger men det var ikke noe trøkk igjen i beina på franskmannen. Hundre meter fra toppen kontret imidlertid Herrada og hadde få problemer med å «spurte» fra Bardet og kunne runde den magiske toppen med god klaring. Rein Taaramäe ble nummer tre og det er vel ingen overraskelse at rittet ikke hadde noen nordmenn på startstreken.

Resultater:

X