Erik Zabel skal få fart i Marcel Kittel igjen

Arkivfoto: Sirotti

Tyskeren med en tung dopingfortid bak seg, er hentet tilbake til Katusha for å hjelpe Marcel Kittel

Erik Zabel tilhører en generasjon som var et mørkt kapittel i sykkelsportens historie.  23 år gammel ble han foran 1993-sesongen hentet til Team Telekom – Merckx og startet sin profesjonelle karriere med etappeseier i Tirreno-Adriatico. Tyskeren var lojal i laget helt frem til 2006 da han etter 13 år gikk over til Team Milram. Den nå 48 år gamle storspurteren var i det italienske laget i tre sesonger før han la opp etter 2008-sesongen.

Zabel vinner Milano-Sanremo for fjerde gang i 2001

Zabel kom inn i sykkelsporten akkurat på det tidspunktet da avansert doping begynte å finne ”sin form”. Blant annet med EPO og bloddoping som endret sykkelsporten til å bli en av de mest dopingtunge av alle sporter. Men, det var ikke dette Zabel ble mest kjent for. Ikke  så lenge han var aktiv. Han er en av dem som har vunnet flest sykkelritt og skal ha vunnet over 200 ritt. Man er litt usikker på det nøyaktige tallet, men han ble sett på som en av de største syklistene på 90- og 2000 tallet.

Som flere andre eksstjerner i sykkelsporten, la også Zabel kortene på bordet sommeren 2013. Han innrømmet omfattende bruk av dopingmidler i den perioden av sin karriere da han tok flest seire. Zabel testet så tidlig som i 1994 positivt for kortison, men han forklarte at han hadde brukt en salve mot sittesår. I 2007 innrømmet han imidlertid bruk av EPO, dette skal ha skjedd i Tour de France i 1996. Altså det året da Bjarne Riis gikk til topps, for øvrig dopet også han viste det seg få dager senere. 25. mai 2007 stod dansken også frem og fortalte om sine ”synder”. Men Zabel avslørte bare en flik av hele sannheten i 2007. Først i 2013 fikk man vite det omfattende bruket i årene 1996 til 2003.

Erik Zabel har etter han la opp vært tilknyttet flere lag som ønsket hans kompetanse for sine spurtere. Han var innom Team Columbia i flere år før han takket ja til en jobb i Team Katusha i 2011. To år senere måtte han likevel forlate laget etter sin dopinginnrømmelse og siden har han vært borte fra søkelyset. Men i år er han hentet tilbake i Katusha for å hjelpe Marcel Kittel tilbake på rett spor. Og, det ser foreløpig ut for å ha vært vellykket, for Kittel vant søndagens siste ritt i Challenge Mallorca.

-Jeg har arbeidet tett med Marcel i tre måneder nå og jeg liker alt som jeg har sett frem til nå. Siden 1.desember har vi trent og fokusert på den nye sesongen uten å se oss tilbake. Det var godt å se at de krefter vi har investert i opplegget ga resultat, sa Zabel i følge feltet.dk.

X