Fuglsang i gult på kongeetappen i Dauphine

Den nest siste etappen i Criterium du Dauphine ble en spennende etappe på mange måter. Etappen var på bare 133 kilometer men hadde til gjengjeld tre kategori-1 stigninger, den siste var en 19 kilometer lang HC-kategorisert bakke med en snittstigning på 7 prosent. Målgang var på skisportstedet Pipay, 1550 moh.

Og som vanlig skulle først et brudd få danne seg, og hele 23 mann kom seg avgårde, blant dem var også Julian Alaphilippe som underveis på de kategoriserte stigningene, plukket flust med poeng i sin jakt på klatretrøyen. Et så stort brudd kunne ikke gå helt inn, og dermed oppstod det nye konstellasjoner med bruddforsøk.

Som vanlig ble det til slutt et utskillingsløp der man til slutt satt igjen med de beste klatrerne. Her var alle som jaktet etappeseier eller den gule ledertrøyen. Flere forsøkte seg på støt den siste stigningen. Quintana åpnet angrepene 11 kilometer fra mål, men til slutt var det en trio som skulle avgjøre dagens etappe.

Jakob Fuglsang gikk etter da Emanuel Buchmann angrep og fikk en luke og det så lenge ut at etappeseieren skulle stå mellom disse to. Men, bakfra støtet Wout Poels seg fra resten av fronten der blant annet Adam Yates satt i sin gule ledertrøye. Det skulle vise seg at hollenderen hadde mest krutt igjen i beina og tok seg forbi Buchmann og Fuglsang på de siste metrene til årets første seier i et forferdelig regnvær i de franske alper.

Adam Yates kom inn ti sekunder bak, og med bonussekunder til Fuglsang etter andreplass på etappen, overtok dansken trøyen. Dermed er han i forsvarsposisjon foran den avsluttende etappen søndag. Fuglsang har forøvrig vunnet dette rittet en gang tidligere, det skjedde i 2017 da han vant foran Richie Porte og Dan Martin.

Resultater:

X