«Gammel» spanjol med grumset fortid, vinner fortsatt sykkelritt

Oscar Sevilla sykler i år sin 22.sesong som profesjonell sykkelrytter. 42-åringen som ble linket til en av de største dopingskandalene i 2006, ble imidlertid aldri tatt og har siden fortsatt «karrieren».

Vuelta Cyclista a Chiloe er nok ikke av de mest kjente etapperitt og ”fortjener” kanskje heller ikke vår oppmerksomhet. Rittet som er på 2.2 nivå er imidlertid et UCI-ritt som inngår i America Tour, på samme måte som International Tour of Rhodes som starter i morgen er en del av Europa Tour.

Så hvorfor skriver vi så om et for oss, uinteressant ritt, som går på noen øyer utenfor den sørlige delen av Chile? Grunnen er Oscar Sevilla, en spansk rytter som i en alder av 42 år fortsatt holder det gående. Og Sevilla er ikke en hvem som helst, hans profesjonelle karriere startet i 1998 for Kelme-Costa Blanca, et lag som hovedsakelig bestod av spanjoler.

Sevilla var innom flere lag på 2000-tallet, i 2004 kjørte han for Phonak der han var hjelperytter for Tyler Hamilton. Året etter gikk han til det tyske laget T-Mobile der jobben hans var å kjøre for den senere utskjelte Jan Ullrich.

Vinner av klatretrøyen, poengtrøyen, sammenlagt og ungdsomstrøyen i Tour de France 2001. F.v. Laurent Jalabert, Eric Zabel, Lance Armstrong og Oscar Sevilla. Alle sammen dømt eller mistenkt for å være involvert i dopingskandalene som herjet på 1990- og 2000-tallet. Arkivfoto: Sirotti

I 2001 fikk Sevilla sitt gjennombrudd da han vant ungdomstrøyen i Tour de France og fikk 7.plass sammenlagt. Samme år holdt han på å vinne Vuelta a Espana og hadde ledertrøyen helt til den avsluttende tempoetappen da han tapte for sin landsmann Angel Casero. Året etter, i 2002 ble det en ny topplassering i Vueltaen, Sevilla ble nummer 4 etter at han møtte ”veggen” i den fryktede stigningen til Angliru og mistet muligheten til å vinne sammenlagt.

Oscar Sevilla kjørte i 1994 for Phoenak, men året etter var han hjelperytter for mannen itl høyre, Jan Ullrich. Arkivfoto: Sirotti 

Nektet start i Tour de France

Så kom sesongen 2006, året som var starten på den største dopingskandalen som sykkelverden hadde sett – før Armstrong la kortene på bordet noen år senere. Operasjon Puerto var en aksjon som det spanske politiet gjorde mot en lege ved navn Eufemiano Fuentes. Legen kom i søkelyset foran Tour de France da tre av hovedfavorittene til å vinne sammenlagt, ble koplet til legen.

Dagen før rittet startet ble blant annet både Ullrich og Sevilla nektet start fordi politiet hadde funnet navnet deres i forbindelse med etterforskningen. Den 20.juli, samme dag som Floyd Landis vant på spektakulært vis den 17.etappen, fikk Sevilla sparken fra T-Mobile. Landis vant sammenlagt, men ble etterpå avslørt da han testet positivt. Mange husker at amerikaneren sprakk totalt på den 16.etappen for så å komme mistenkelig sterkt tilbake og knuse konkurrentene fullstendig dagen etter. Det luktet vondt av den ”prestasjonen” også den gang, og det viste seg at ikke alt var som det burde være.

Havnet i garnet til slutt

Hva så med Oscar Sevilla? Spanjolen testet aldri positivt i denne perioden, ikke offisielt i alle fall. Men, i 2010 skjedde det noe i hans første sesong for sitt nye colombianske lag, Indeportes Antioquia. Sevilla testet positivt for HES som man mener blir brukt for å skjule bloddoping. Sevilla påstod at han hadde fått stoffet i seg gjennom medisinsk produkt etter en krasj. Han påstod også at han gjennom bruk av det forbudte stoffet ikke hadde noen intensjoner om å forbedre sine prestasjoner.  

Sevilla fikk i første omgang seks måneders straff, men dette ble forlenget til 12 måneder etter at saken ble fremstilt for CAS (Court of Arbitration for Sport).

Forelsket seg i podiedame

I 2008 kjørte Oscar Sevilla sitt første Vuelta a Colombia og forelsket seg både i landet og i en av rittets podiedamer. Senere ble han også gift og fikk flere barn. Fra 2017-sesongen har det colombianske laget, Medellin, vært hans arbeidsgiver. I går vant han også prologen i Vuelta Ciclista a Chiloe. 150 ryttere fra flere land, blant dem Nederland, Colombia, Brasil og Argentina er fordelt over 20 lag. Rittet er viktig nok for denne delen av sykkelverdenen fordi UCI-poengene også går inn i potten for å kvalifisere seg til OL i Tokyo neste år.

Litt spesielt føles det dog at en slik «levning» fra sykkelsportens mørkeste epoke fortsatt er på startstreken. Men for all del, Oscar Sevilla har sonet sin straff, men helt kvitt dopingstempelet blir han nok aldri med hans fortid.

X