Har noen råd å bruke 100 millioner på å hente Chris Froome i 2020?

Foto: Sirotti

På tampen av 2018 kom den kanskje overraskende meldingen om at medieselskapet Sky, som har vært involvert i sykkelsporten siden 2008, trekker seg etter 2019 sesongen. Selskapet som også var med og grunnla Team Sky har løftet britisk sykling til et bokstavlig talt ”skyhøyt” nivå.

Mange spørsmål dukker opp i kjølvannet av exit’en til Sky og finner ikke laget en ny sponsor, blir det mange kvalitetsryttere som leter etter ny arbeidsgiver dette året, blant dem også norske Kristoffer Halvorsen. Team Sky sjef, Dave Brailsford, har heller ikke all verdens tid til å hoste opp en ny og stor sponsor som kan sikre trygghet for rytterne.  Er ikke noe konkret på trappene når årets Tour de France starter i juli, må rytterene selv begynne å jakte ny arbeidsgiver – om de ikke allerede har gjort det før den tid.

Har noen råd å signere Froome?

Hvem har forresten mulighet til å møte Chris Froome sitt inntektsnivå? Trolig ingen av de eksisterende lagene per i dag, med unntak av én eller to kanskje. Den kenyanskfødte briten har nemlig hatt en årslønn på nesten 60 millioner norske kroner og troner med det på lønnstoppen i profejonell sykling – sammen med Peter Sagan, skriver Velonews.

Det handler imidlertid heller ikke bare om en enkelt signering men mer om en hel pakke som trolig involverer flere mennesker. De store stjernene har vanligvis egne mekanikere og andre nøkkelpersoner som har vært viktige for å nå toppen og disse kan lett følge med til et nytt lag.

Det er også andre forhold som kan vanskeliggjøre signering av de største Sky-profilene der Froome utvilsomt er den aller største.

-Man blir nødt til å reorganisere hele staben for å hente Chris Froome, sa Bahrain-Merida manager, Brent Copeland. Da Alberto Contador gikk fra Astana til Saxo Bank i 2011, innebar signeringingen også egen mekaniker, en personlig pressetalsmann og tre lagkamerater, skriver Velonews.

Vi har også sett det samme da den triple verdensmesteren, Peter Sagan, signerte for Bora-Hansgrohe i 2017. Da var hans bror, Juray, hans personlige trener og noen lagkamerater med på kjøpet.

Hva så med Chris Froome?  Han vil utvilsomt ta med seg noen lagkamerater han stoler på som Wout Poels eller Luke Rove i tillegg til treneren Tim Kerrison. Legg til hans favorittmekaniker og soigneur og kanskje sportsdirektør Nicolas Portal, og man har plutselig et halvt dusin flere mennesker på lønninglisten – i tillegg til de endringer som dette ville påført en allerede eksisterende organisasjon. Til sammen kan prisen for Froome ende på 100 milioner norske kroner, og bare det er halvparten av det andre WorldTour lag har på HELE driftsbudsjettet sitt.

Nå er kanskje ikke problemstillingen så veldig relevant likevel. Froome blir 34 i mai og om han vinner sin femte gule trøye i årets Tour de France, spørs det om motivasjonen er til stede for å fortsette karrieren. Selv har han imidlertid sagt at han vil fortsette, tiden fremover det neste halvåret vil kunne gi oss et svar på hva som vil skje både med Froome og hans lagkamerater.

X