Zwift, trivelig treningsverktøy også for proffer

Foto: Sirotti

Zwift er blitt et kjærkomment verktøy både for proffer og amatører i perioder da det av ulike grunner er vanskelig å sykle utendørs. Da Edvald Boasson Hagen la bak seg en treningsøkt på 6,5 timer på Zwift kom det likevel noen reaksjoner.

Spesielt på våre breddegrader er klimaet en utfordring og kanskje enda mer aktuelt for dem som ikke har annet enn landeveissykkelen å trene på. Eller som ikke er dus med å sykle på snø og is. Zwift er en online plattform beregnet for innendørs sykling. For å komme i gang må du skaffe til veie en del ting. Likevel ikke mer enn at de som allerede trener jevnt hver eneste uke, syns det blir vanskelig av den grunn. Du må imidlertid ha en wattrulle, pc med ant+ og tilgang til internett. i tillegg må du ha et Zwift-abonnement for å kunne ta i bruk den digitale tjenesten som gjør treningsarbeidet til en lek.

Zwift har ikke allverdens mange løyper å tilby enda, men egentlig mer enn nok. Med tiden vil nok dette bli enda bedre når leverandøren får digitalisert flere kjente løyper. Blant annet er OL-løypen fra London 2012 allerede tilgjengelig. Du kan velge flere varianter, lette og kortere løyper og tunge eller lengre løyper. Alt etter hva du ønsker.

Treff treningskollegaer, også proffer

Det som kanskje er det mest inspirerende er at du straks du er logget inn og valgt løype, finner du «treningskollegaer». Disse er ute og sykler i de samme løypene som du har valgt. Her har du Zwiftere fra hele verden og på veldig mange forskjellige nivåer. Du finner alltid noen å sykle med, noen som er på ditt nivå og det er bare å henge seg på. Det gøyale er at du også kan treffe på proffer som har logget seg inn for å gjøre en treningsøkt.

All nødvendig informasjon kommer opp på skjermen, fart, watt, kilometer, tid, segmenttider med mye mer. Også navn og nasjonalitet på alle som ligger rundt deg. Detaljnivået på omgivelsene er ganske imponerende når man tenker på alt skjer live og du får følelsen av å faktisk sykle på ordentlig. Det mangler bare at du kjenner vinden i ansiktet!

-Jeg hadde tidligere unngått treningsrullen men så brakk eg tomelen og måtte innendørs for en periode. Jeg begynte å bruke Zwift og ble nesten blåst bort, sa Andrew Talansky til bicycling.com. Amerikaneren var tidligere profesjonell syklist med 12 års fartstid på toppnivå men la opp etter 2017-sesongen.

24 timer på rulla!

Edvald Boasson Hagen fikk nylig kred etter å lagt ut at han hadde tilbakelagt en treningsøkt på Zwift på 6, 5 timer. Mange proffer kjører mye lenger enn dette på normale treningsturer. Vi har likevel følelsen av at de fleste ikke er noen stor tilhenger av å tilbringe time etter time foran en skjerm. Det er da heller ingen stor bragd som vår norske sykkelstjerne har gjort. Cycling Weekly skriver at de testet dette spørsmålet blant sine lesere og fikk raskt svar at det fantes en del som var ganske ekstreme på rullen med både 10 og 13 timer. Èn fortalte også at han hadde rullet i 24 timer som en mental forberedelse til sin første Ironman! Selv om vi ikke kan verifisere dette, tviler vi ikke et sekund på at det er fullt mulig å gjennomføre.

.

X