Klart for Strade Bianche og Paris-Nice med syv nordmenn i aksjon!

Arkivfoto: Sirotti

Denne helgen kan vi se frem til i alle fall to meget interessante ritt. I morgen kjøres den italienske klassikeren, Strade Bianche som er et endagsritt og kjøres for 13.gang. Søndag er det klart for etapperittet Paris-Nice som kjøres for 77.gang og er en god test for noen av årets sammenlagtryttere i Grand Tours.

Strade Bianchie betyr egentlig ”hvite veier” på italiensk og henviser til sektorene med grusveier. 2019-utgaven er på 184 kilometer der 1/3 del av dem går på grusveier, mange i stigninger. Mot slutten skal rytterne også forsere en bakke med 16% stigning før rittet avsluttes på Piazza del Campo i Siena. Værmeldingene ser bra ut i morgen med rundt 15 grader og delvis sol hvis man kan «stole» på yr.no.

I fjor vant Tiesj Benoot da ha kom solo til mål med Romain Bardet og Wout Van Aert på de neste plassene. Ingen nordmenn har verken vunnet eller kommet på podiet, men Edvald Boasson Hagen var nære i 2009 da han ble nr. 4.

Ellers har Lars Petter Nordhaug 9 .plass fra 2016, Vegard Stake Laengen ble nr. 16 i 2017 og så har Kurt Asle Arvesen en 15. og en 18.plass fra henholdsvis 2008 og 2007. Strade Bianchi er altså ikke et ritt som har norske tradisjoner og i morgen er det Carl Fredrik Hagen, Rasmus Tiller og Vegard Stake Laengen som skal representere de norske fargene. Førstnevnte skal vi ikke se bort fra kan klare seg meget bra. Hagen har en allsidig bakgrunn og kan håndtere spesielle forhold. Stake Laengen har også vist at han er i nærheten, og får ingen trøbbel underveis, så kan vi kanskje forvente at de er med og viser seg frem, forhåpentligvis også når det drar seg til mot slutten.

Kvinnene skal også kjøre Strade Bianche i morgen, distansen er 136 kilometer. Ingen norske deltar.

Sean Kelly, tidenes mestvinnende i Paris-Nice. Arkivfoto: Sirotti

Søndag er det så klart for ”løpet mot solen”, eller mer korrekt, Paris-Nice. Årets utgave er den 77. i rekken og starter i Saint-Germain-en-Laye rett vest for Paris og avsluttes på promenaden i Nice etter 8 etapper.

Den største utfordringen kommer nok på den nest siste etappen der ryttterne skal opp til Turini-passet som betyr 15 kilometer stigning med snittprosent på 7,3. Også avslutningsetappen inneholder en stigning opp velkjente Col d’Ese som mange sikkert har besøkt når ferieturen har blitt lagt til Nice og området rundt.

Flest seire gjennom tidene har iren Sean Kelly som vant hele syv ganger på rad, fra 1982 til og med 1988! Ser man for øvrig på vinnere, så finnes omtrent alt som kan krype og gå – eller rettere sagt, sykle, på den listen. Paris-Nice er et ritt for sammenlagtrytterne og et slags «mini Tour de France». Rittet inneholder også en tempo og med tre flate etapper, er også flere av verdens beste spurterne på plass. Blant dem Alexander Kristoff som får med seg Sven Erik Bystrøm fra UAE-laget. Edvald Boasson Hagen og Amund Grøndahl Jansen er de øvrige norske som foreløpig figurerer på startlistene.

X