Knallhard satsing i Holst Enger og August Jensen sitt lag

Foto: Sirotti

Israel Cycling Academy, har planer om å bli et av topplagene som får GrandTour invitasjoner. Laget har allerede 30 ryttere i stallen, mest av alle profesjonelle lag i de to øverste divisjonene.

Det satses virkelig i Israel Cycling Academy der vi har to norske ryttere i August Jensen og Sondre Holst Enger. Laget har ikke lang fartstid bak seg og befinner seg på det Prokontinentale nivået, sykkelsportens nest øverste nivå. I 2018 fikk de imidlertid en plass i Giro d’italia, noe som har skutt fart i sykkelinteressen i landet.  Men hvordan startet det hele?

Det var våren 2014 og to syklister møttes på toppen av Nes Harim, en legendarisk topp som hver lørdag trekker hundrevis av syklister fra det lokale sykkelmiljøet. Ron Baron, den eldste av disse to, var en israelsk forretningsmann, den yngste, Ran Margaliot, hadde stått av sin profesjonelle sykkelkarriere i 2012 etter vel én sesong i Team Saxo Bank-Tinkoff Bank. I en alder av 24 år måtte han innse at han ikke ble den første israelske syklisten som fikk kjøre det største av alle ritt, Tour de France.

Seks måneder senere hadde radarparet lansert et unikt prosjekt, Israel Cycling Academy (ICA), det første profesjonelle israelske laget noensinne. I bunn av dette prosjektet lå et mål om å virkeliggjøre Margaliot sin drøm og gjøre det mulig for talentfulle, unge syklister å konkurrere på den internasonale arena.

I 2017 hadde laget eksistert i tre år og gjort store fremskritt og deltok i hundrevis av ritt, noen av dem ga også gode resultater. Den store endringen kom med den kanadiske mangemillionæren, Sylvan Adams. Først var han en sponsor og deretter ble han en av eierne. Israel Cycling Academy er det eneste laget som har sitt budsjett hovedsakelig basert på filantropi, det vil si å jobbe til beste for andre, uten å tenke på økonomisk vinning, står det å lese på lagets hjemmeside.

Også i år håper ledelsen å få kjøre Giro d’Italia men er mer avventende i forhold til deltakelse i Tour de France. Det handler om å bygge relasjoner til arrangøren, og dette er også noe de har startet med ved å signere noen franske ryttere med tanke på fremtidige Tour-invitasjoner. Laget satser knallhardt og består i år av 30 ryttere, flest blant både WorldTour og Prokontinentale lag.

Israel Cycling Academy bygger seg altså opp til å bli topplag, og allerede i år er de organisert som et topplag.

–Med strukturen laget nå har opererer vi som et WorldTour lag på et Prokontinentalt nivå, sa Sylvan Adams i følge Velonews.

To nordmenn kjører for laget, August Jensen (27) og evigunge Sondre Holst Enger (25). Sistnevnte forventes det litt mer av i år kanskje, etter en litt ujevn fjorårssesong. I sitt andre år for det israelske laget, bør vi forvente at han får vist frem mer av sitt enorme talent.

X