Kvinnelige proffryttere tjener 5.000 kroner eller mindre årlig!

Foto: Sirotti

Har du hørt om The Cyclists’ Alliance? Ikke det? Vel, ikke undertegnede heller og det er kanskje betegnende for det saken gjelder også.

The Cyclists’ Alliance er tenkt å være kvinnesyklingen sin felles stemme. De skal altså representere profesjonell kvinnesykling både når det gjelder konkurranseforhold, økonomiske og personlige interesser. De vil jobbe sammen med arrangører, UCI og nasjonale sykkelforbund for blant annet å øke sikkerhet og sette standard for løyper. I tillegg vil de forbedre de kontraktsmessige forhold for rytterne og en lang rekke andre forhold som skal løfte profesjonell kvinnesykling.

The Cyclists’ Alliance er etablert og støttet av noen av de største navnene innenfor kvinnesykling.

Iris Slappendel

-Vi vil jobbe som en partner med UCI og UCI-registrerte kvinnelag og være med å skape den første organisasjonen for kvinnesykling i et globalt perspektiv, sa grunnlegger Iris Slappendel.

Alliansen ble dannet etter at to undersøkelser viste at det var et enormt behov for at rytterne hadde en representant, en stemme som kunne beskytte deres kollektive interesser når det gjaldt kontrakter, lønninger, tvister og sikkerhet.

-Vi fikk enorm tilbakemelding og mottok godt over 200 svar. Meldingen var krystallklar, en forandring må skje for at sporten skal vokse og tiden er inne for å gjøre noe nå, sa Slappendel.

Her er noen fakta som forteller hvorfor dette skjer, og vi snakker altså om profesjonelle ryttere:

46,9% av rytterne tjener 5.000 kroner eller mindre per år. 17,5% av dem får ikke betaling i det hele tatt. 90% sa at de signerte kontrakt uten juridisk assistanse

Gracie Elvin

-Uten en organisasjon vil økonomien i sporten forbli liten og i hendene på bare noen få nøkkelpersoner, noe som vil begrense mulighetene for oss alle. Så vi ber alle profesjonelle syklister å bli med oss, slik at vi kan utnytte vår styrke til å forhandle en bedre fremtid med våre lag, våre partnere i UCI, forretningsfolk og fans over hele verden, sa medgrunnlegger Gracie Elvin.

Noe av de de har fått til i år er å etablere 10 mentorer, en av dem er Ellen van Dijk. Rytterne vil nå kunne få hjelp, ikke bare i økonomiske spørsmål men også med kosthold og andre helseproblemer. Organisasjonen har også fått utformet en standard kontrakt, skriver de på egen nettside.

Her kan du lese mer om organisasjonen: https://cyclistsalliance.org/

X