Perfekt for Peter Sagan!

Foto: Sirotti

Arrangøren av Liége-Bastogne-Liége har kuttet bakkeavslutningen i årets utgave. Det passer Peter Sagan helt perfekt.

Vi nærmer oss årets klassikersesong med rolig kadens foreløpig. Selv om de store løpene er et stykke unna, presenteres i disse dager flere av løypene. For det er ikke slik at en kjent klassiker nødvendigvis kjører i nøyaktig de samme løypene frå år til år. Derfor knytter det seg alltid en hvis spenning foran offentliggjøringer av de kommende utgaver.

Liége-Bastogne-Liége er ett av de fem ”Monumentene” innenfor profesjonell sykkelsport. De øvrige er Milano-SanRemo, Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix. Den første utgaven ble arrangert i 1892 mens proffene kjørte sitt første ritt to år senere, for øvrig vunnet av samme mann som vant amatørenes utgave.

Merckx har rekorden

Rittet går gjennom Ardennene i Belgia, fra Liége til Bastogne og tilbake igjen som tittelen indikerer. Sammen med Fléche Wallonne, er dette de to belgiske Ardenner-klassikerne. Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step) vant i fjor mens den ikke helt ukjente Eddy Merckx har rekorden  med hele fem seiere i årene fra 1969 til og med 1975. I litt mer moderne tid er det Alejandro Valverde som troner øverst med fire seire, siste gang i 2017. Dette og øvrige vinnere, forteller litt om hvilke kvaliteter man må inneha for å gå til topps i denne kuperte klassikeren.

Peter Sagan har imidlertid aldri vunnet, men i år tror flere at han kan gjøre det. ASO offentliggjorde løypen tirsdag og der ble det avslørt at målbakken til Ans i år ikke er med. Rittet avslutter i stedet i sentrum av Liége. Den siste stigningen, Roche-aux-Faucons, kommer nå 15 kilometer fra målstreken.

Enklere avslutning

-Avgjørelsen kan falle tidligere i år, og finalen er ikke så tung uten Saint Nicolas, sa Dylan Teuns i følge Het Nieuwsblad. –Peter Sagan kommer til å bli fornøyd med dette. Michael Mathews også. Han var allerede fjerdemann i den gamle løypen i fjor. Nå er han nok en av favorittene, sa Teuns som tror at det hele kan bli avgjort i en mindre gruppe.

Liége-Bastogne-Liége kjøres over 256 kilometer og etter 28 år avsluttes det nå i den fransktalende delen av Liége. Løypen inneholder 9 stigninger i de siste 100 kilometerene og starten går 28.april!

X