Quick-Step legenden er ikke glad for Sky sin exit

Foto: Sirotti

Patrick Lefevere: –Det er aldri bra å tenke at Manchester United eller Real Madrid forsvinner fra fotballen

Team Sky ble etablert i 2010 og har siden operert med budsjetter som totalt smadrer de øvrige WorldTour lagene. Resultatet av satsingen er 6 seire i de største tre Grand Tourene og totalkontroll i blant annet Tour de France noe som ikke har vært direkte populært i sykkelsporten.

Sent i fjor ble det sådd tvil om lagets eksistens fordi mediagiganten Sky, annonserte at de ville trekke seg fra videre samarbeid utover 2019. Problemstillingen er på ingen måte ny, og mange lageiere har opp gjennom tidene fått kjenne på samme problemstilling opptil flere ganger. En gammel kjenning i sykkelsporten, Patrick Lefevere, er en av dem som i fjor opplevde noe lignende som Sky-sjef Dave Brailsford nå gjennomgår.

Lefevre som for øvrig fylte 64 år for få dager siden, har sin bakgrunn som profesjonell sykkelrytter i årene fra 1996-1998. Blant annet vant han Kuurne-Brussel-Kuurne og en etappe i Vuelta a Espana før han gikk over til en ny karriere som sportsdirektør. Den ble innledet i 1980 og siden har han hatt ansvar for flere lag men det var først og fremst gjennom det belgiske laget Quick-Step, at Lefevere ble ordentlig kjent.

Allerede i 2002 var han i kontakt med eierene i Quick-Step om å starte et nytt lag og siden har firmaet alltid hatt navnet sitt tilknyttet laget. Lefevere sine gutter har alltid vært kjent for store prestasjoner i klassikerne og éndagsritt, representert med navn som Paolo Bettini og ikke minst Tom Boonen. De blåhvite har rasket med seg drøssevis av seire, i 2012 hadde de 60 seire, året etter 50 og i fjorårssesongen toppet de alt dette med 73 offisielle seire på samvittigheten!

Det oppstod imidlertid usikkerhet i fjor om den videre drift, men Lefevere klarte å redde laget da han fikk napp hos Deceuninck som tittelsponsor. Dog skjedde dette så pass sent at store navn som Niki Terpstra og Fernando Gaviria forsvant fra klubben til bedre kontrakter.

Denne uken har 2019-laget blitt presentert i Calpe i Spania og Lefevere snakket da også om Sky sin situasjon.

Ikke glad hvis Sky-laget forsvinner

-Jeg fikk noen telefoner der folk trodde jeg var en glad mann ettersom Sky ville forsvinne fra sykkelsporten. Men slik er det ikke, sa Lefevere ifølge Cyclingnews. –Det er aldri bra å tenke at Manchester United eller Real Madrid forsvinner fra fotballen. Det er en trist sak, sa Lefevere.

Quick-Step har aldri hatt den samme økonomiske frihet som sin britiske konkurrent og har sett flere av lagets profiler forsvinne opp gjennom årene. Mange har lurt på om den overlegne økonomiske styrken som Sky har hatt med et budsjett som har vært dobbelt så stort som snittet av de øvrige WorldTour lagene, er sunt for sporten. Lefevere ønsker likevel at laget skal fortsette men i et omfang som ville sikre mer likeverdig konkurranse.

-Jeg håper Dave finner nye penger, men jeg håper han finner 25 millioner Euro, ikke 40, sa Lefevere og la til at hvis så skjer må Brailsford begynne å tenke mer med hodet enn pengepungen.

X