Råsterk Kristoff fikk endelig sin seier i Tour of Norway

Foto: Karstein Vabø

Den 5.etappen i Tour of Norway ble kanskje den mest innholdsrike etappen så langt i dette rittet. Det var mye som stod på spill for flere lag og ryttere. Edvald Boasson Hagen ville gjerne beholde den gule ledertrøyen som han så vidt klarte å forsvare i går. Alexander Kristoff på sin sine «siklet» etter en etappeseier etter å ha vært svært misfornøyd med tingenes tilstand i eget lag på de foregående etappene. I tillegg vaket en unggutt ved navn Kristoffer Halvorsen i bakgrunnen og håpet at han endelig skulle få en etappeseier på årets siste sjanse for spurterne i Tour of Norway.

Dagens etappe var på i underkant av 160 kilometer og inneholdt en løype som var meget kupert i tillegg til å ha én kategori-2 stigning og én kategori-1 stigning. Den siste var en 11 kilometer lang bakke som kom like etter Notodden, ikke så bratt men mer av den seige typen med sine 4-5 prosent i snittstigning.

Og det var nettopp her i stigningen opp Meheia at etappen virkelig tok fyr.  Et brudd på 6 ryttere der Uno-x rytteren, Erik Resell var representert, hadde et par minutters ledelse før de gikk inn i bakken. Da Lotto Soudal satte seg frem og ga full gass, eksploderte formelig feltet i fillebiter og den ene etter den andre klarte ikke følge hardkjøret. Bruddet hadde aldri en sjanse til å overleve dette råkjøret og ble hentet før toppen var nådd.

Da fant sykkelsportens store vidunderbarn, Remco Evenepoel ut at han ville prøve lykken sammen med en annen unggutt, Marc Hirschi.  Disse to samarbeidet godt og fikk over minuttet på feltet. Innover mot Drammen ble det likevel klart at de ikke kunne holde feltet bak seg og 5-6 kilometer fra må var det hentet av et felt som holdt stor fart. Alexander Kristoff hadde før det gitt en luke opp den siste bakken etter Vestfossen. Luken så ut til å vokse seg for stor for Kristoff, men takket være meget sterk kjøring fra Sven Erik Bystrøm, klarte han etter hvert å komme seg tilbake til feltet, tidsnok til å være med i den avgjørende spurten.

Edvald Boasson Hagen startet som vanlig noe tidlig, han hadde Kristoff på bakhjulet sitt og når sistnevnte virkelig tråkket til, var det ingen som klarte å true Stavangerkaren inn mot mål. Dermed fikk 31-åringen sin etappeseier og samtidig overtok han også den gule ledertrøyen, dog ikke med mer enn 1 sekund på Edvald Boasson Hagen og 2 sekunder foran gårsdagens vinner, Edoardo Affini. Kristoffer Halvorsen ble tredjemann på etappen i dag og er nummer fire sammenlag. 

Kristoff leder sammenlagt med kun 1 sekund på Boasson Hagen! Foto: Karstein Vabø

I morgen avsluttes Tour of Norway med en 175 kilometer lang etappe fra Gran til Hønefoss. Det kommer til å bli en meget åpen avslutningsetappe i et meget kupert terreng. 45 ryttere ligger innenfor 30 sekunder fra ledende Kristoff, så her er ingen ting avgjort.

Resultater:

X