Remco Evenepoel: Intet press for å vinne ritt i år!

Remco Evenepoel har vært en sensasjon i sykkelsporten de to siste årene. Evenepoel fyller 19 år om fem dager men er allerede klar for å debutere for et WorldTour-lag etter at  Deceuninck–Quick-Step sikret seg stortalentet i fjor høst.

Remco Evenepoel er sønn av tidligere profesjonelle syklist, Patrick Evenepoel som selv ikke høstet så mange triumfer i løpet av sin karriere. Han vant riktig nok GP General Patton for juniorer i 1987. Han vant også GP de Walloni og Seraing – Aachen – Seraing i 1991. 50-åringen har også notert seg for deltakelse i Vuelta a Espana i 1993 men endte nest sist av de som fullførte den spanske Touren. Kanskje et godt tegn i en tid da profesjonell sykkelsport virkelig gikk inn i en mørk dopingtid.

Evenepoel i juniorenes VM-fellesstart i 2018. Foto: Sirotti

Utenomjordisk

Sønnen har imidlertid hatt en nærmest utenomjordisk sykkelkarriere. Han startet i tidlig alder med fotball og spilte i 14-års alderen for Anderlecht. Talentet kan ikke ha vært helt fraværende på fotballbanen heller for han rakk å spille på Belgias U15- og U16 landslag. Men 17 år gammel gikk han over til sykkel og etter det har utviklingen gått i rakettfart. Allerede året etter ble han nemlig Europamester både på tempo og på fellesstarten. Sistnevnte vant han med nesten 10 minutter, noe som er nærmest hinsides all fornuft i moderne sykkel. Senere på året kopierte han prestasjonene i juniorenes VM og viste at det ikke fantes noen på denne kloden som var i stand til å matche hans enorme kapasitet.

Foto: Sirotti

Evenepoel går i år rett over fra junior til å kjøre ritt mot verdens beste på det øverste profesjonelle nivået. Det er selvsagt et nesten umulig sprang for hvilken som helst andre, men kanskje ikke for den unge belgieren.

-Laget mener jeg er klar og hvis disse meget erfarne mennesker tror det, så gjør jeg også det. Mine lagkamerater sier også at jeg har det nødvendige nivået og jeg har heller ingen problemer med å henge med på trening, sa Evenepoel i følge Ciclo21. I fjor vant supertalentet 17 av de 28 UCI-rittene han kjørte, men i år vet han at det kommer til å bli mye vanskeligere.

-Jeg vet at det kan bli vanskelig å vinne et løp i år og seire er derfor ikke noe jeg fokuserer på. Det er heller ikke noe press fra laget og de forventer ingen seire. Gi meg tre, fire eller fem år og så kan jeg begynne å sette mine første seriøse mål. Da skal jeg være klar, sa Evenepoel som har sitt største idol i Alberto Contador for hans måte å kjøre ritt på.

Den snart 19 år gamle belgieren debuterer som profesjonell i Vuelta a San Juan i Argentina 27.januar. Et etappeløp som går over syv dager og i litt forskjellig terreng. Da vil han få en pekepinn hvor han ligger an i det profesjonelle feltet. Vi tror nok at det ikke vil ta tre eller fire år før vi får se unggutten kjempe i toppen, men det skjer neppe allerede nå.

X