Scheldeprijs, spurternes klassiker!

Marcel Kittel har vunnet 5 ganger. Foto: Sirotti

Scheldeprijs har lange tradisjoner som klassiker på vårparten, historien går faktisk helt tilbake til 1907. I år kjøres den 107.utgave!

71 ryttere har vunnet opp gjenom tidene og Marcel Kittel er rekordholder med sine 5 seire etterfulgt av Mark Cavendish og mer ukjente Petrus Oellibrandt. Sistnevnte vant helt tilbake i 1960, 1962 og 1963.

Som man ser av vinnerne er dette rittet for de raske menn. Alexander Kristoff vant i 2015, Tyler Farrar i 2010, Alessandro Petacchi i 2009 og videre har Tom Boonen, Robbie McEwen, Mario Cipollini med flere gått til topps i den mer eller mindre paddeflate løypen.

Tradisjonelt har både start og målgang vært i Antwerpen-provinsen, men fra 1996 til 2016 gikk starten i selve byen. Målgang har vært i Schoten som ligger i utkanten av Antwerpen.

I fjor endret man startsted fordi arrangøren fikk en avtale med myndighetene i den nederlandske byen Terneuzen om at de skulle bli bli vert for starten i de neste to årene. Dermed vil også årets start rulles i gang i Terneuzen, og feltet skal faktisk kjøre nærmere 149 kilometer av løypen før man er inne på belgisk territorium. Da gjenstår det rundt 34 kilometer før det hele, etter to lokale runder, trolig ender i en nervøs massespurt.

En av utfordringene kan være vind for rittet går i partier helt ute mot Nordsjøen. I fjor ble feltet splittet på dette segmentet og en gruppe rundt 35 ryttere ble disket fordi de ikke hadde stoppet ved en overgang der bommen var gått ned.  Se film fra dette her. Rittet kjøres onsdag 10.april, noen få dager før Paris-Roubaix.

X