Slovensk sykkelsport under lupen hos UCI

Det koker litt rundt Primoz Roglic for tiden, sloveneren har vist fryktinngytende form i hele år og har vunnet alt han har deltatt i. Han vant UAE Tour i februar, han vant Tirreno-Adriatico, han vant Tour de Romandie og halvveis ut i Giro d’Italia har han et godt tak i den rosa trøyen – selv om han ikke leder. Det forventer man skjer allerede i dag når feltet skal opp i fjellene igjen.

Grunnen til all støyen er Roglic sin forvandling fra å være en skihopper til å bli en av verdens beste sammenlagtryttere. Roglic var en lovende skihopper og konkurrerte for Slovenia i årene 2003 til 2011. Han var blant annet juniorverdensmester i laghopping i 2007 men hadde sine beste år som junior.

Men, det er altså ikke bare hans forvandling fra skihopping til sykkel som er i fokus i dag. Roglic er slovener og i dag skriver Cyclingnews en artikkel som stiller spørsmål om slovensk og kroatisk sykkelsport i sammenheng med «Operation Aderlass» som tidligere i vinter avslørte bloddoping både blant østerriske skiløpere og etter hvert også syklister.  Forøvrig er bruk eller distribusjon av dopingprodukter ulovlig både i Kroatia og Slovenia, mens bloddoping faktisk ikke er straffbart!

UCI er nå i ferd med å undersøke forbindelsen mellom slovensk- og kroatisk sykkelsport og denne mye omtalte dopingsaken. Grunnen er at sjefen i Bahrain Merida, Milan Erzen, som var med og etablerte laget i 2017, er kommet i søkelyset for at han skal ha forbindelser til Operation Aderlass.

UCI president David Lappartient har uttalt at spesielt Slovenia og Kroatia er under nøye overvåking fordi det skal være både ryttere og ledere som er involvert i «situasjoner». Bahrain Merida har forøvrig seks slovenere på laget i år.

I følge den franske avisen, Le Monde, har 8 av 19 slovenske- og kroatiske WorldTour rytterne testet  positivt for doping det siste tiåret.  Tyske myndigheter hevder forøvrig at det skal være 21 utøvere fra fem forskjellige sportsgrener som er involvert i Operation Aderlass.

Slovenia er liten i internasjonal sykkelsport men har klatret til 10.plass på UCI-rankingen takket være suksessen til Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Simon Spilak (Katusha-Alpecin), Matej Mohoric (Bahrain-Merida) og ikke minst  20-åringen Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Sistnevnte vant forøvrig Tour of California nylig.

Mange av de 32 slovenske proffene har hatt kontakt med Milan Erzen, også Primoz Roglic som kjørte for Erzen sitt lag, Adria Mobil mellom 2013 og 2015. Men, man skal være forsiktig med å dømme noen basert på spekulasjoner, det gjelder også Primoz Roglic selv om han pryder dagens artikkel. Roglic er slovensk, har tidligere hatt kontakt med nevnte Erzen og det er foreløpig de eneste holdepunkter man har akkurat i det tilfellet.

X