Søndag rulles årets første Norgescup i gang i Skogn!

Arkivfoto: Karstein Vabø

Til helgen rulles den norske sykkelsesongen i gang for alvor i Skogn, sør for Levanger. Det har riktig nok blitt kjørt flere ritt rundt omkring allerede, men Norgescupen starter førstkomende søndag og er helt klart den viktigste målestokken for alle klubbryttere i det minste. Det vil altså si dem som ikke har klart å sikre seg kontrakt med noen av våre tre kontinentallag, Uno-X, Joker og Coop. 

Det hele starter lørdag med en individuell tempo som kjøres i samme trasé som søndagens fellesstart. Løypen for seniorer er på 21,5 kilometer og er altså identisk med den sløyfen som det kjøres i på søndag. Ser man på løypeprofilen er det nesten en sammenhengende stigning fra kilometer to til kilometer åtte. Deretter går det kupert men svakt nedover til 12 kilometer er passert. Så kommer det en ny utfordring og terrenget går oppover i et par kilometer med flere knekkere opp mot 10 i stigningsprosent før det går nedover igjen de siste rundt syv kilometerene til mål. Løypen er småkupert og har tre segmenter som kan karakteriseres som stigninger eller bakker. To av dem er på 1,5 kilometer og med 3 til 4 prosent i snittstigning mens den siste er 1,4 kilometer lang og med 5,5 prosent i snittstigning. Totalt skal det for menn senior tilbakelegges 172 kuperte kilometer, og det kommer til å bli kjørt styggfort tror vi.

Ingen «søndagstur»

Det er altså ingen spesielt vanskelige bakker, men når for eksempel seniorene skal kjøre 8 runder i denne løypen, blir det likevel ganske krevende. Ikke minst fordi det neppe blir noen «søndagstur» for feltet i årets første Norgescup!

I menn senior er det påmeldt 139 ryttere, 9 fra Uno-X, 5 fra Joker og 4 fra Coop.  Blant favorittene finner vi Kristian Aasvold og Trond Håkon Trondsen, begge fra Team Coop. De vil få tøff konkurranse fra Jokers Andreas Vangstad og så og si hele arsenalet til Uno-X med Markus Hoelgaard, Jonas Abrahamsen og Erik Resell i spissen.  I tillegg venter vi bare på at Anders Skarseth skal finne tilbake til go’taktene og ikke minst, at Kristoffer Skjerping skal vise at formen er i anmarsj. Uno-X er altså i stort flertall om man skal forholde seg til startlistene, og det gjør jobben enklere for laget som mer eller mindre kan styre utviklingen slik de ønsker det. Slik de gjorde det i fjorårets NM i Sandefjord.

Klubbrytternes første mulighet

Om startlisten er korrekt vet vi lite om, men fristen for påmeldinger gikk ut i går. Vi må likevel regne med at det kan bli endringer.  I tillegg til våre tre kontinentallag, kommer det til å bli et bikkjeslagsmål blant de beste rytterne fra klubblagene. Nå er det tid for å vise seg frem og gi et tydelig hint om å få navnet sitt notert på blokken for et karrieresteg opp til et av nasjonens tre beste lag.  Men, det kommer til å bli knalltøft for disse guttene som enda ikke har klart å komme gjennom nåløyet. Nivået her til lands har økt de siste årene. Det som for noen år siden hadde holdt til en kontrakt på kontinentalnivå, er ikke nok i dag. Avstanden fra de beste klubbrytterne til kontinentalnivå, kan også øke og gjør jobben enda vanskeligere fordi man som klubbrytter ikke får eller har de samme mulighet til å kjøre ritt på høyere nivå.

Dette betyr i praksis at man virkelig må helt opp i toppen her hjemme for å bli lagt merke til. Da holder det ikke til å slå noen eller flere av dem som allerede er på kontinentallag – for det skjer i alle ritt fordi det er ulike roller i disse topplagene, omtrent slik vi ser det blant proffene. Hvem har tatt steget til et høyere nivå gjennom vinterens forberedelser og hvem vil banke på kontinentaldøren med større tyngde denne sesongen? Vel, svaret får vi vite søndag, i det minste er første mulighet da!

Men, det kommer flere sjanser. Allerede neste helg drar «halve Norge» til Danmark for å kjøre to UCI-ritt og deretter venter nok en UCI-helg i Hønefosstraktene med Sundvolden GP og Ringerike GP.

Og det ser ut til at arrangøren, IL Sverre, er heldig med været denne helgen. På Yr meldes det om 20 grader, svak vind og kanskje får vi se solen også. Så gled dere, den hjemlige sykkelsesongen slår denne helgen ut i full blomst i Skogn, sør for Levanger!

X