Sykkelsportens svar på VAR

Foto: Sirotti

UCI hadde i desember en stor samling i Montreux i Sveits for å se på forhold rundt profesjonell sykkelsport. Noe av det som er kommet frem er at de vil utvide forsøkene med en egen videokommisær i WorldTour ritt, om enn ikke i alle i første omgang. I fjor ble det brukt under alle tre Grand Tours (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana).

Vi har jo sett noe som ligner innført i internasjonal fotball med VAR, videodømming mens kampen foregår og der dommeren benytter seg av opptak for å ta bedre avgjørelser i tvilstilfeller. Denne teknologien er jo til stor nytte der og da når noe skjer. Nå høres ikke UCI sin nyvinning ut til å være helt det samme i praksis, men utvilsomt kan videoassistanse også i sykkelritt høres ut som en bra ting. Hva det vil koste og hvem som skal betale prisen vet man imidlertid ikke enda. Bakgrunnen for UCI sin utprøving av videoassistanse er å sørge for at regler følges av ryttere, lag og alle som er en del av ”bilkortesjen”.

For å få dette til hadde UCI en egen videobil som var stasjonert i TV-området for hver etappe i fjorårets Tour de France. Der hadde de tilgang til alt som ble servert av TV-bilder. Var det situasjoner som kommisærene ville se nærmere på, lå all informasjon tilgjengelig i denne videobilen. I praksis er det flere ting dette kan være til god nytte for, henging på bil ved flaskehenting eller til og med for å komme seg opp tunge bakker som vi heller ikke er helt ukjent med, selv i vår tid. Det kan være kontroversielle forhold i feltet, slåssing blant ryttere er heller ikke uvanlig kost i internasjonale felt. Kanskje ikke i nasjonale heller… (!). Det kan være urgelmessigheter blant de mange følgebilene, motorsyklistene og ikke minst andre uforutsette ting som kan skje i et sykkelritt.

Om det har noen sammenheng er vi ikke helt sikker på, men UCI har også sett på størrelsen av bøter og med videobilen, har man flere og bedre sjanser til å fakke ”lovbryterne». Tidligere har det kostet 100 sveitsiske franc for å kaste søppel utenom sonene. Nå er prisen femdoblet til 500 france. Å kaste en tilgriset flaske er heller ikke billig, før var det 50 franc, nå er prisen 200 franc. Disse beløpene gjelder ritt på WorldTour nivå eller tilsvarende. Bøtene kommer til å bli proporsjonalt lavere for prokontinental og kontinentalnivå.

X