Tid for kriteriumsserie i Norge?

Foto: Karstein Vabø

Er flere kriteriumsløp / gateritt en vei å gå for å gjøre sykkelsporten både publikumsvennlig og å utvikle nye talenter? 

Sykkelsporten har noen fantastiske arrangementer gjennom de tre GrandTourene og de største klassikerne, og det er neppe noen grunn til å uroe seg over om disse vil bestå. Disse arrangementene er både folkefester og topp underholdning på TV, det siste er dog avhengig av å ha kunnskapsrike og gode kommentatorer. For, det ER grenser for hvor lenge det er interessant å sitte timesvis foran TV’en eller gjøre det samme i løypen og vente på noen sekunders action.

Vi er ikke redd for at de store arrangementene skal få problemer, men vi har allerede sett at de litt mindre løpene sliter. Nå skyldes nok endel av dette problemer den økonomiske situasjonen i hele verden, som har ført til at sponsorpengene ikke sitter like løst som før. 

Bedre teknologi for publikum?

Noe annet er om man bør stille seg spørsmålet om sykkelsporten bør gjennomgå en liten renesanse med tanke på å gjøre produktet mer severdig for folket. Det ER ikke så veldig spennende verken å se eller å oppleve et løp live som går fra A til B der hovedaktiviteten er å vente på at noe skal skje.

Man skal være en STOR sykkelentusiast for å sitte flere timer foran TV’en og se et par hundre mann tråkke seg mot dagens endestasjon. Det er ikke lett å få oversikt, hvem er hvem i denne horden, og det gjør ikke saken noe bedre.

Det bør ikke gå så lang tid nå før vi får mulighet til å kunne få all nødvendig informasjon gjennom GPS-teknologi. Har du spilt eller sett Procycling Manager sitt sykkelspill, så tror vi at fremtidens løp vil bringe et lignende system direkte inn i din egen stue.

Det kommer til å gjøre at vi får full innsikt i hva som skjer. Hvor ligger forresten problemet med å få utviklet dette systemet, det burde ikke ha vært en umulig oppgave i vår teknologiske verden, men det handler vel om penger der også for at noen tar oppgaven på alvor. 

Mer publikumsvennlig?

Hva kan man så gjøre for å skape en mer publikumsvennlig sport? Noen idrettsgrener utvikler seg og finner nye øvelser for å følge med i tiden man lever i.  Eksempler på dette er fra idretter som vi kjenner godt med ski og skøyter, sistnevnte har dog ikke oppnådd så mye innenfor egne landegrenser med de nyvinningene som eksisterer spesielt innenfor kortbane.

Men, hva gjør sykkelsporten? Kriteriumsløp er et eksempel på topp underholdning og som distanserer seg veldig fra en vanlig fellesstart som går fra A til B. Noen klubber har grepet tak i konseptet og laget sine serier som man for eksempel har gjort i Stavanger-regionen med DNB-cup (nå Uno-X) . Dette er en billig og enkel måte å sprøyte noe «nytt» inn i en sport som kanskje trenger et bredere fokus.

Nøkkelen til sykkelsatsing i USA

I USA har de siden 2006 hatt en serie de kaller “USA Crits Series”. Den ble etablert for at den skulle være nøkkelen til utviklingen av sykkelsporten i USA. Grunnleggeren, Gene Dixon, forteller i følge VeloNews at de også skal begynne å utvikle serien til å bli mer profesjonell slik at rytterne kan gjøre den til et levebrød. 

– Vårt neste mål er å få en gruppe utøvere som som kan markere seg fra år til år, sa Dixon og med det mener han at det jaktes på å skape profiler som igjen vil lokke sponsorer på banen og sprøyte mer penger inn i systemet. 

I USA er der flere divisjoner innen denne grenen, og i den øverste kan lokale lag møte profesjonelle lag som til eksempel UnitedHealthcare.

Belgiske kriteriumsløp

Mange norske ryttere reiser om våren til Belgia for å kjøre kriteriumsløp for å få fart i beina. Nivået er varierende, men relativt høyt for her møter de blant annet noen ryttere som har løpene som sitt levebrød.

Premiepengene er ikke allverdens, men det finnes altså dem som forsøker å leve av det og som kjører mange løp i uke etter uke.

Profesjonelle kriteriumsløp i Norge ligger nok litt lenger frem, men et resultat av en satsing kan godt bli lik den man ser innenfor banesykling for å ta den nærmeste sammenligningen. Unge ryttere kan komme til å satse på dette og man utvikler spesialister. Det er heller ikke noe vanskelig å kombinere med vanlige landeveisløp, for det måtte man selvsagt gjort inntil denne grenen eventuelt vokste seg til å bli stor med rene spesialister.

Denne artikkelen ble først skrevet i 2013 og det har skjedd lite siden den gang på dette området. I stedet har det virkelig blitt fart i sakene med å få bygget Norges første innendørs velodrom. På Sola er de kommet svært langt og forventer åpning i løpet av 2019. Med denne internasjonale velodromen på plass, kommer banesykling i Norge til å blomstre og vi tror nok at dette kommer til å bli satsingsområdet for mange nye, unge utøvere i årene fremover. Da spørs det om det er noe mer å hente med kriteriumsløp, for det er ikke tvil om at banesykling også er en meget god ballast å ha med seg for landeveissyklister. Det har en rekke topp internasjonale syklister vist i en årrekke allerede.

X