Tidlig sesongdebut for et spennende Ringerike U23-lag

Arkivfoto: Karstein Vabø

Ringerike U23 sesongdebuterer allerede neste helg i Belgia. Laget ledes i år av Max Emil Kørner som har kjørt for Ringeriks Kraft i flere år og to år på et belgisk kontinentallag

Den internajonale sykkelsesongen har vært i gang i snart et par måneder, i det minste for worldtour lag og prokontinentale lag. Hvordan står det så til med de norske klubblagene? Vanligvis er det ikke sesongstart her hjemme før langt ut i april, men da har de fleste allerede fått lettet litt av trykket i belgiske kermesseritt. Noen ganger har det nesten sett ut som det har vært flere norske ryttere på startstreken enn hjemlige i sykkelsportens «Mekka»!

Kermesserittene i det sykkelgale landet innleder også årets program for et av norges beste klubblag på seniornivå, Ringerike U23. Forskjellen fra tidligere år er imidlertid at sesongstarten allerede skjer til neste helg med to ritt, Villers-le-Temple og Gent-Staden. Sistnevnte har lange tradisjoner, årets utgave er faktisk den 71 i rekken.

Kermesseritt, en opplevelse

Kermesseritt er ofte som et gateritt som gjerne kjøres i og rundt en liten landsby eller tettsted. Lengden er vanligvis rundt 100-120 kilometer og består av en rundløpe som legges litt ut på jordene og med målgang mer i sentrum. Mer sjelden er det at de inneholder krevende partier med brostein, men det skal visstnok årets utgave av Gent-Staden ha. Den er også annerledes i form av flere ting, blant annet lengden som er på 156 kilometer. I tillegg er løypen satt sammen av tre forskjellige sløyfer, alle med ulik lengde og ulike antall runder som skal kjøres.

For dem som ikke har vært med på disse arrangementene så kan det absolutt anbefales å ta en tur og se og oppleve stemningen på nært hold. Det er tydelig at belgiere har et helt annet forhold til sykkelritt enn det vi har her hjemme. Spesielt ser vi den eldre garde samler seg i den lokale pub’en eller i målområdet slik at de kan følge med og se og høre hva som skjer. Det er rett og slett et yrende liv i motsetning til slik vi ser det her hjemme og dette er helt klart veldig inspirerende for våre hjemlige ryttere.

Talentfabrikk

Ringerike U23 har kanskje vært den klubben i Norge som har hatt det beste rittilbudet på dette nivået. Klubben har de siste årene også levert flere ryttere til kontinentallag og stortalentet Andreas Leknessund (Uno-X Norwegian Development Team), er nok den mest kjente som er blitt fostret opp gjennom NTG Bærum og som kjørte tre sesonger for Ringerike før han ble hentet av UNO-X.

Max Emil Kørner, ny sportslig leder for Ringerike U23

2019-laget en blanding av unge og mer erfarne

I år stiller laget med en god blanding av erfarne U23-ryttere og en god håndfull nykommere som skal kjøre sin første sesong blant seniorene. Laget skal i år ledes av Max Emil Kørner. 27-åringen kjørte i fem sesonger for Team Ringeriks-Kraft og flyttet så til Belgia hvor han fikk to sesonger for det belgiske laget, T.Palm-Pole Continental Wallon med beliggenhet i den fransktalende delen av Belgia. Kørner sin erfaring på dette nivået blir nok en fin tilvekst for de blå-hvite, selv om de i deler av fjorårssesongen også hadde en tidligere lagkamerat av Kørner, Kristoffer Wormsen, å støtte seg til.

Sykkelnytt.no har tatt en liten prat med Kørner og det vi spurte først om var hvordan det ville bli å å ikke skulle sykle aktivt selv i år?

-Det føles bra. Jeg er fremdeles glad i å sykle, men jeg føler meg litt ferdig med det å sitte på strek ut av svinger på ukentlig basis. Men det kan hende det kribler litt i beina under et par løp, som feks. sesongstarten i Gent-Staden som er et løp jeg typisk ville likt. Men jeg vet at jeg ikke hadde hatt noe der å gjøre nå uansett, forteller 27-åringen.

Han røper likevel at han har løst lisens, så om det skulle krible for mye kan det nok hende vi får se Kørner med startnummer på ryggen igjen. –Kanskje jeg slenger meg med i et kermesse-ritt for å få bekreftet hvorfor jeg ga meg, legger han ironisk til.

Hva tanker har du gjort deg rundt det mannskapet som utgjør RSK U23 i år?

-Av det jeg har sett har vi et variert mannskap, som jeg synes er viktig. Noen er veldig sterke på kapasitet, mens andre er bedre i eksplosive løp. I tillegg har vi et ungt lag, men har heldigvis flere som har hatt noen sesonger i U23-klassen, som kan lose de som får sin første sesong. Jeg tror vi stiller robust, med de noe mer rutinerte, men fremdeles unge kjernen av sterke ryttere og som får selskap av en haug yngre, spennende ryttere.

Hvilken klubb tror du blir den største utfordreren?

Det er vanskelig å spå hvem som kommer godt ut av vinteren, men Lillehammer SK virker solide som lag, TVK har noen spennende ryttere, samme med Asker, og så tror jeg Rye har et par karer som kan slå bra fra seg. Jeg glemmer sikkert noen helt åpenbare nå, sier han videre og mener det også er vrient å si hvordan de som kommer opp i U23-klassen takler overgangen. -Jeg tror de som har et år eller mer i U23-laget til RSK kan bite fra seg tidlig. Jeg har fulgt med på treningen, som har sett veldig bra ut, men før jeg har sett de i løp synes jeg det er vanskelig å peke på en eller flere jeg har ekstra forventninger til. Løp er alltid annerledes enn trening.

Kørner forteller ellers at han ikke har noen klare målsettinger resultatmessig. -Jeg har ingen spesifikke resultatmål for laget. Jeg synes resultatmål kan være fint å ha, men i en del tilfeller også upresist og til og med mot sin hensikt. Man kan fint kjøre et veldig bra sykkelløp uten at det blir noe resultat ut av det, og det går også andre veien. Jeg vil at vi skal kjøre løp på en smart, og gjerne offensiv måte, samt gjøre treningsjobben i det daglige grundig. Med god trening og god erfaring fra finaler og offensiv kjøring vil resultatene på sikte komme. Sykling er en ærlig idrett over tid sier Max Emil Kørner og legger til: -Jeg tror jeg er minst like spent som rytterne før sesongstart!

Stallen for 2019 sesongen ser slik ut: 

Laget består av seks førsteårsseniorer, to fra 1999-årgangen som sykler sitt andre år som senior, i tillegg til to som er tredjeårssenior og èn som ikler seg Team Ringeriks-Kraft U23 drakten for fjerde året.

• André Kjønås Heggø (2000)
• Andreas Hatlestad (2000)
• August Nerland (1998)
• Christoffer Stigsrud (2000)
• Magnus Bjerkestrand Eid (2000)
• Magnus Kulset (2000)
• Mathias Skretteberg (2000)
• Mikal Dyngeland Vik (1999)
• Sondre Midtsveen (1997)
• Tore Andre Aase Vabø (1998)
• Øyvind Fløtten (1999)

X