Tøff helg i vente for norske ryttere i Danmark!

Viktig helg både for både klubb- og kontinentallag i Danmark. Arkivfoto: Karstein Vabø

På lørdag og søndag samles halve sykkelnorge til dyst i Danmark. GP Himmerland og Rent Liv Løbet Skive er, spesielt for norske klubblag, noe av det mer utfordrende de kjører på årets rittplan. Hele 10 norske klubblag har tatt veien til Nord- og Midtjylland i Danmark og stiller på startstreken med seks ryttere hver. Det betyr at 60 norske klubbryttere er i aksjon i det nordlige Danmark denne helgen, nesten et norsk mesterskap altså!

De norske klubblagene er: Asker CK Elite, Glåmdal SK, TVK Elite, Lillehammer CK, IK Hero, Team Ringeriks Kraft U23, Sandnes Sykleklubb, Kristianssand CK, Oslofjord Cycling Team og Sandefjord Elite. I tillegg stiller selvsagt våre tre kontinentallag med Joker Fuel of Norway, Uno-X Norwegian Development Team og Team Coop. De norske lagene får tøff konkurranse fra rittets eneste profesjonelle lag, Riwal Readynez Cycling Team som stiller uten sine to norske, Krister Hagen og Sindre Lunke som begge er opptatt i Tour de Yorkshire. I tillegg stiller selvsagt Danmark med hele arsenalet av sine kontinentallag og sine beste klubblag.

4. Mai: GP Himmerland

GP Himmerland har vært kjørt siden 2011 og årets utgave er altså den 9. i rekken. I fjor var det en nederlender som vant mens Kristian Aasvold var beste norske på 5.plass. I 2017 ble Audun Brekke Fløtten nummer to og sammen med Kristian Dyrnes som også ble toer i 2013-utgaven, er dette de beste norske prestasjonene i de utgavene som har vært arrangert.

Årets løype er på rundt 200 kilometer der rytterene får smake på nesten 1300 høydemeter totalt og med bakker som er over 7 prosent på det meste. I tillegg får rytterne teste danske grusveier på fem innlagte sektorer. Men, det er kanskje ikke bakkene og grusveiene som likevel er den største utfordringen, vind er jo en kjent ingrediens i danske ritt og det som ofte skiller de beste fra de nest beste.  Yr melder om lett bris og oppholdsvær med muligheter for sol, men vinden vil nok likevel kunne merkes etter hvert. Etter rundt 160 kilometer skal rytterne forøvrig kjøre syv lokale runder som skal avgjøre det hele.

5. Mai: Rent Liv Løbet Skive

Dagen etter er det nye muligheter med Rent Liv Løbet Skive som nesten går i samme område, bare noen kilometer lenger sør og vest. Løypen er på rundt 188 kilometer og som i GP Himmerland avsluttes det hele med seks lokale runder i selve Skive. Rittet har blitt arrangert siden 2013 og heller ikke her har noen  norske vunnet enda. Nærmest var Håvard Blikra i 2015 da han ble nummer to, bare slått av Alexander Kamp. I fjor ble det trippel dansk på podiet mens Sindre Bjerkestrand Haugsvær ble beste norske på 5.plass.

Hva kan vi forvente av de norske?

Danskene kommer garantert til å prege rittet men det er nok også flere norske som har kapasitet til å være med helt i front. Coop-rytteren Kristian Aasvold vil sammen med sin lagkamerat, Trond Håkon Trondsen, kanskje være blant dem man forventer mest av. I tillegg ser det ut som Kristoffer Skjerping er på vei mot formen der Erik Resell og Markus Hoelgaard også er hete kandidater for Uno-X suksess i det som kommer til å bli en kjølig helg i dejlige Danmark.

Oppdatert startliste pr. 3.5.2019: https://gphimmerlandrundt.dk/startliste/?fbclid=IwAR263g5juPz5Y2EY5WbItPshsCC5xtECQKsqk868-8mnIQTxnyudXU3-G5U

De rødgule får det neppe like lett denne helgen som i norgescup-åpningen men vi kan forvente at laget kommer til å kjøre for seier også på dansk jord.
X