Tour de France, mye mer enn et sykkelritt!

Foto: Sirotti

Snart er det bare syv måneder til Tour de France rulles i gang. Grand Départ i 2019 utgaven skjer i belgiske Brussel før Touren etter et par etapper i sykkelsportens «Mekka» ruller videre og over den franske grensen helt i nord. 21 etapper står på menyen før en sammenlagtvinner skal kåres og feires på Champs-Élysées, 28.juli 2019. Men, verdens mest kjente sykkelritt handler ikke bare om det sportslige, langt i fra!

Tour de France er et begrep som har festet seg godt hos mange, en merkevare som er fullt på høyde med for eksempel de olympiske leker. Forskjellen er bare at Touren kan oppleves hvert eneste år og varer i tre uker, mens vi må vente fire år, eller rettere sagt to år, dersom vi tar med både vinter- og sommerutgaven av de olympiske lekene.

Takk til Paasche og Kaggestad 

Og vi bør nok sende noen varme tanker til noen kloke hoder for at det ble tatt en beslutning om å satse på sykkel og spesielt Tour de France. For, det var først da Thor Hushovd slo igjennom i Credit Agricole og TV2 startet sine sendinger med å følge Touren direkte, at interessen for rittet virkelig tok av. I tillegg må vi nok nevne at TV-kommentatorer som Christian Paasche og ikke minst, Johan Kaggestad, har betydd uendelig mye for at disse sendingene er blitt som de er – en herlig blanding av sykkelsport på det aller øverste nivået, koplet sammen med kultur, historie og geografi på en måte som de nevnte herrer er alene om å få til.

Tour de France er helt spesiell og man kan si hva man vil, men det er ikke noe som kommer i nærheten av den folkefesten og det kommersielle sirkuset som kommer til å prege Touren hvor den enn beveger seg.

Franskmenn avslappet?

Utover start- og målbyer og ellers der løypen snor seg frem, er sykkelsirkuset likevel ikke totaldominerende. Riktig nok har media selvsagt mye fokus på begivenheten, men ellers preger ikke verdens største profesjonelle sykkelritt nasjonen i stor grad. Folkefesten følger der Tourens løyper er, forøvrig kan det virke som om franskmenn har et like avslappet forhold til Tour de France som de har til sin egen nasjonaldag – som alltid “feires” midt under Grand Touren. Vel, feires og feires, det skytes opp noen raketter her og der, men ellers er det ikke mye å rope hurra for, bokstavlig talt.

Been there…. 

Etter en del turer nedover på kontinentet for å følge verdens største sykkelløp, skulle man tro at det etter en stund ville «bli nok» av denne type opplevelser, «Been there, done that» vil mange kanskje si. Verden har da så mye mer å by på enn et støyende arrangement med overfylte gater over alt der Touren ferdes? Jo da, man kan nok være enig i det, har du sett ett løp, så har du på mange måter sett alle. For, det er meget strengt regissert det hele, formelen for arrangementet gjentas og gjentas, til det kjedelige…? Tja til en viss grad. Det avhenger nok hvor mange etapper man velger å følge, og det avhenger nok litt av hvor man velger å plassere seg.

Vente….og vente… 

Livet for en sykkelentusiast kan være meget kjedelig, skal du få plass og se noe som helst de siste par hundre metrene, så må du være tidlig ute. Gjerne allerede fra 10-11 tiden om formiddagen. De første har vært der lenge før, men det er fortsatt noenlunde glissent langs gjerdene før 12. Heldigvis har vi vært velsignet med mye bra vær i alle år. Da er det heller ikke så farlig å vente fem-seks timer når man har med seg stol og solkrem og baguettene venter på sine kunder noen få meter unna. Men, vi har også opplevd øsende regn. I 2009 under den 13.etappen som gikk fra Vittel til Colmar i det nordøstlige Frankrike, er vel eneste gangen at regnet har dalt ned i bøtter på våre turer. Men, det gikk greitt det også, i 25 grader føles det ikke så ille å se at Heinrich Haussler vant en følelsesladet seier og at Thor Hushovd kom halvtimen foran Mark Cavendish til mål.

 Kamp om plassene

Har du sikret deg en god plass, er ikke jobben gjort med det. Når rytterne nærmer seg mål, hardner kampen om de beste plassene til, og da blir man gjerne «angrepet» fra alle kanter. Armer som forsiktig og umerkelig smyger seg foran deg og kropper som på uforklarlig måte kiler seg innimellom i et uoppmerksomt øyeblikk. Nei, her gjelder det å passe på og markere sitt område klart og tydelig!

Klondyke 

Når karavanen kommer blir det likevel nesten for mye av det gode. Gamle tanter og andre nyskjerrige har tuslet ut i gatene for å sikre seg noen av reklameproduktene som kastes rundt. Man skulle tro at det var verdifulle saker, for det blir gjerne den reneste klondykestemningen rundt en. Armer som strekker seg over og under deg og pesende og klamme kropper som klenger seg inntil deg fra alle kanter. Behagelig?  Nei, absolutt ikke, men det er like greitt å ikke bry seg om det, for det ER bare slik. Når du ser gamle kropper kaster seg ned i gaten for å plukke opp noen ubetydelige plastdingser, så skjønner du kanskje at hverdagen deres ikke er av de mest spennende.

Mer støy i start- og målbyer

Skal du ha litt mer for pengene enn kun noen sekunders underholdning, må man legge turen til enten start- og målområdet – eller ta turen opp i et av de legendariske fjellene som Touren alltid er innom. Men, forbered deg på kaos og vær ute i god tid. Det er så mye folk som har tenkt samme tanken som deg, mange av dem turister som er ute i samme ærend. Folkemylderet er enormt, og det er kanskje ikke rart at fransk politi er nokså kontrollerende og lite omgjengelige.

Da jeg i 2005 skulle kikke på feltet som kom i nærheten av der jeg ferierte, ble vi stoppet av bevepnet politi og måtte pent parkere bilen langs veien, i god avstand til målbyen den dagen. Der stod vi i flere timer og ventet på at den da ikke dopingavslørte Tour-kongen over alle, Lance Armstrong, endelig kom susende nedover en fjellside og en Thor Hushovd som til vår forundring lå langt fremme, og det til og med etter en fjellpassering. De stengte altså veien to timer før feltet kom, og det kan virke i overkant unødvendig. Da feltet var vel passert og politiet fant ut at de kunne åpne veien igjen, forsøkte vi å komme oss inn til målbyen, men havnet bare i tidenes kø. Da vi endelig kom frem var selvsagt alt over, mannskapene var begynt å pakke sammen for å kjøre videre til neste by. Det var en aldri så liten nedtur – men en viktig lærepenge.

Det samme skjedde noen år senere, da vi skulle sykle opp til Mont Ventoux for å se på folkelivet og målgang på toppen av den kjente stigningen. Vi møtte opp også her et par timer før feltet skulle ankomme, men til våre store skuffelse ble vi også her ble nektet å passere – selv om bilen var parkert og sykkelen tatt frem. Liker du ikke folkefest og en god porsjon kaos, er kanskje ikke Tour de France noe for deg. Men, det kan likevel så absolutt anbefales å se showet med egne øyner, en eneste gang om ikke noe annet!

Årets etapper 2019

  • 7 flate etapper
  • 5 kuperte etapper
  • 7 fjell etapper og 5 avslutninger på fjelltopper (La Planche des Belles Filles, Tourmalet, Foix Prat d’Albis, Tignes, Val Thorens)
  • 1 individuell tempo etappe
  • 1 lagtempo etappe
  • 2 hviledager
ETPTYPEDATOSTART OG MÅLKM
1 FlatLørdag 6.7Bruxelles > Brussel192
2LagtempoSøndag 7.7Bruxelles Palais Royal > Brussel Atomium27
3 KupertMandag 8.7Binche > Épernay214
4 FlatTirsdag 9.7Reims > Nancy215
5 KupertOnsdag 10.7Saint-Dié-des-Vosges > Colmar169
6 FjellTorsdag 11.7Mulhouse > La Planche des Belles Filles157
7 FlatFredag 12.7Belfort > Chalon-sur-Saône230
8 KupertLørdag 13.7Mâcon > Saint-Étienne199
9 KupertSøndag 14.7Saint-Étienne > Brioude170
10 FlatMandag 15.7Saint-Flour > Albi218
HviledagTirsdag 16.7Albi
11 FlatOnsdag 17.7Albi > Toulouse167
12 FjellTorsdag 18.7Toulouse > Bagnères-de-Bigorre202
13TempoFredag 19.7Pau > Pau27
14 FjellLørdag 20.7Tarbes > Tourmalet Barèges117
15 FjellSøndag 21.7Limoux > Foix Prat d’Albis185
 HviledagMandag 22.7Nîmes
16 FlatTirsdag 23.7Nîmes > Nîmes177
17 KupertOnsdag 24.7Pont du Gard > Gap206
18 FjellTorsdag 25.7Embrun > Valloire207
19 FjellFredag 26.7Saint-Jean-de-Maurienne > Tignes123
20 FjellLørdag 27.7Albertville > Val Thorens131
21 FlatSøndag 28.8Rambouillet > Paris Champs-Élysées127

X