Tramadol settes opp på dopinglisten fra 1.mars

Tramadol er produkt som er godt kjent også i sykkelmiljøet. WADA har testet på stoffet siden 2012, men det har ikke vært ulovlig i bruk. Ikke før nå. UCI har i dag offentliggjort at de setter Tramadol på forbudslisten fra og med 1.mars i år.

I 2017 gjorde WADA en undersøkelse på bruken av Tramadol og fant ut at nesten 4,5% av prøvene viste spor av stoffet. Tramadol er et syntetisk opioid. Det vil si at de kan binde seg til opioidreseptorer, blant annet i sentralnervesystemet hvor de gir ønskede smertestillende effekter.

Litt av grunnen til at UCI velger å legge det på dopinglisten er at stoffet kan kjøpes utenom resept. Dermed er faren til stedet for at det kan være forurenset av andre stoffer. UCI har også fastlagt straffeutmåling om noen skulle bli tatt med Tramadol etter 1.mars. Første gangs påvist bruk straffes med diskvalifikasjon og en bot på 5000 sveitsiske franc noe som tilsvarer omtrent 45.000 norske kroner. En betydelig sum, spesielt for klubbryttere i det minste. Blir man tatt for andre gang medfører det diskvalifikasjon i løpet der man testet positivt. I tillegg vil man få en utestengelse på fem måneder.

Tramadol kan spores i urinprøve, blod, spytt og hår. Hvor lenge det finnes i kroppen avhenger av hvor i kroppen prøven er tatt. Hårprøve kan til eksempel spores for stoffet i opp mot 90 dager, mens bare 24 timer i blod. Dette kan imidlertid variere fra person til person.

X