Tilbake til fremtiden for de nye TVK-draktene!

Tekst fra et eldre avisutklipp, omskrevet av Bjørn Inge Soligard‎

Det er 133 år siden Trondhjems Velocipedklub ble stiftet. Likesom Skiklubben og Skøyteklubben er byens tradisjonsrike sykkelklubb sprunget ut av Trondhjems Turnforening. Dette er forøvrig de fire eldste klubbene i Trondheim. TVK er i dag landets eldste sykkelklubb – stiftet hele 25 år før vi fikk Norges Cykleforbund.
Det var fabrikkeier Henrik Spørck som den 29. april i 1885 fikk samlet hele 60 sykkelinteresserte til et konstituerende møte i TVK. Dermed var klubben et faktum. Lite visste man den gang om hva klubben senere skulle bety for idrettslivet i landsdelen i sin alminnelighet og for sykkelsporten i særdeleshet.

Klubben har en meget sterk elitesatsing på landeveien som ofte omtales som Norges beste amatørelitelag. I tillegg til dette har klubben en lang tradisjon for gode resultater i Den Store Styrkeprøven. De senere årene har rekrutteringen vært meget god og TVK har markert seg på juniornivå i både NM og Norgescup. Klubben er stolt av å ha et meget godt tilbud for barn og ungdom. I dag har klubben flere ryttere på forskjellige talent team, samt semiproff og proff team.

TVK er en aktiv rittarrangør i Midt-Norge og arrangerer hvert år mange ritt. Mange av rittene har lange tradisjoner som klubben er stolt av.
I de første årene drev klubbens medlemmer med velocipeder – den underlige skapning av en «sykkel» med det store hjulet foran og det bittelille bak – og da var det ferdighetsøvelser man drev med. Da man i 1890-årene fikk de første syklene man har i dag – altså med like store hjul – ble det fart i konkurransesyklingen, ikke minst på bane. Det ble bygget trevelodrom på Museumsplassen hvor forøvrig Trondhjems Skøiteklub hadde bane på den tiden. Da TSK flyttet til Stadion ved århundreskiftet, fulgte TVK etter. Stadion fikk sin sykkelbane i 1912, men det ble drevet med sykkelritt der enda tidligere.

Selv om det har vært ganske god aktivitet i TVK gjennom alle år, har det også gått i bølgegang som i andre idrettsklubber. Årene etter første verdenskrig betegner likevel klubbens gullalder. Den gangen da Reidar Raaen – TVKs største syklist gjennom tidende – og de andre skarpskodde trønderne kjempet med utenlandske sykkelstjerner, og slo dem.

-TVK drakten er tilbake og de historieløses tid er forbi. Drakten gir oss gode minner og en samhørighet og fellesskap vi aldri glemmer. Samtidig kan den yngre garde i TVK med stor fordel studere historien om de gamle helter, sier Arve Grøtte, medlem i TVK

Sykkelnytt.no sin vurdering av den nye drakter er tommel opp! Denne drakten kommer til å bli synlig i feltet og er i tillegg flott designet. «Keep it simple», er det noe som heter, og det har man utvilsomt klart her, samtidig som klubben både har gått tilbake til sine røtter og funnet en sterkere identitet rent visuelt.

-Bioracer er stolt samarbeidspartner og leverandør av bekledning for 2019, vi gleder oss til fortsettelsen, skriver de på sin facebook-side.

X