Tygart: Dopingregelverket må justeres!

Foto: Karstein Vabø

Det var nok mange som trakk på smilebåndet da meldingen kom at en 90-åring var tatt for doping. I etterkant har imidlertid saken også satt i gang en diskusjon om regelverket er for lite nyansert.

Den spreke Carl Grove hadde i juli i fjor deltatt i et baneløp i ”Masters Track National Charmpionships” i USA og satte til og med verdensrekord i sin klasse. Han var for øvrig eneste deltaker, kanskje ikke så merkelig i og for seg!

90-åringen avla imidlertid en positiv dopingprøve på stoffet epitrenbolone og det ble da satt i gang etterforskning for å finne ut hva som var årsak til denne positive testen. Mens dette pågikk fant man ut at Grove også hadde brukt et kosttilskudd som var forurenset av klomifen som tilhører en gruppe legemidler som kalles antiøstrogener. Klomifen hemmer de normale virkningene av østrogenene. Det er heller ikke ukjent innen doping og er blitt benyttet for å hindre østrogenrelaterte bivirkninger.

Under USADA sin undersøkelse av omstendighetene i Grove sin sak, kom det frem informasjon som viste at kilden til hans positive test sannsynligvis kom fra forurenset mat som han hadde spist kvelden før han konkurrerte. Amerikaneren hadde nemlig testet negativt under en konkurranseprøve dagen før! Nærmere undersøkelser viste også at et kosttilskudd han hadde brukt, ikke hadde innholdsbeskrivelse av de forbudte stoffene som ble funnet av det WADA-akkrediterte laboratoriet i Salt Lake City.

Enden på denne visa ble uansett at Grove sine resultater i etterkant ble strøket fra og med den 11.juli, datoen da han avla den positive prøven. I dag annonserte USADA at de hadde gitt 90-åringen en advarsel, og dermed får han flere muligheter til å sette verdensrekord!

Travis Tygart som er administrerende direktør i USADA sier at den eneste grunnen til at Grove ble testet, var fordi han hadde satt verdensrekord i sin aldersgruppe, 90-94 år.

Alle rekordsettere testes

-Alle som setter verdensrekorder må testes som en del av verifiseringen, slik er det i alle idrettsgrener, sa Tygart i følge Velonews. USADA har et register for testing av utøvere og Grove har blitt testet seks ganger siden 2012, alle sammen på grunn av at han har sett verdensrekord, fortalte Tygart som ikke er særlig fornøyd med det regelverket som WADA bruker i dag.

Travis Tygart, adm. dir i USADA

-Ærlig talt, slike saker som dette får oss til å slå hodet i veggen. Det er et bevis for at regelverket må justeres, fortsatte han. Tygart mener at denne type saker ikke bør ende i straffeutmåling når det er bevist at et forbudt stoff stammer fra forurenset mat eller medisinering. Han mener også at man må se på noen forbudte stoffer opp mot mengden som er funnet, og som i dag automatisk fører til straff – selv om utøveren ikke har kjent til, eller hatt til hensikt å dope seg bevisst. Nettopp dette er også lett å reltatere til Therese Johaug og hennes dopingsak.

Noen husker kanskje også saken til Alberto Contador som i 2010-utgaven av Tour de France, avla positiv test med noen mikrogram av det forbudte stoffet clenbuterol. UCI opplyste den gang at mengden det var snakk om var mikroskopiske 50 picogram per ml, eller 0,05 nanogram per ml. Til sammenligning hadde Johaug 13 nanogram clostebol per ml eller med andre ord, 260 ganger mer enn Contador, skrev VG i 2017. Spanjolen ble for øvrig dømt til to års utestengelse for noe han selv mente kom fra forurenset kjøtt han hadde inntatt kvelden før testen ble gjort.

Travis Tygart mener forøvrig at den formidable mediainteressen som har kommet i kjølvannet av Grove sin sak, bare er av det gode. –Det sparket i gang en diskusjon noe som er bra. Som en liten kuriositet; USADA har forøvrig hatt litt av hvert å henge fingrene i. På hjemmesiden til det amerikanske antidopingbyrået, finnes liste over sanksjoner med rundt 90 saker, bare i 2018! Utøvere kom fra mange forskjellige idrettsgrener – vel 20 av dem var syklister.

X