UNO-X kontrollerte alt i Norgescup-åpningen. Idar Andersen vant et underholdende ritt!

Idar Andersen vinner den første Norgescupen. Foto: Karstein Vabø

Årets først Norgescup på landevei i traktene rundt Skogn, ble en forrykende affære og et morsomt og actionfylt sykkelritt. Arrangørene traff virkelig med løypen som gikk i samme trasé som lørdagens tempo. Første halvdel var det mye kupert terreng, både korte og litt lengre bakker, noen slake og noen brattere som etter hver ga sine utslag. Det gjorde også den lette avslutningen av rundløypen som «reddet» mange fra å bli statister og en tidlig exit. Og som reddet spenningen helt til siste kilometer.

På forhånd hadde arrangørene kuttet rittet ned med én runde – uten at vi helt skjønner hva gode grunner de hadde for akkurat det.  De som virkelig ønsker å satse på sporten sin, trenger alt annet enn å gjøre ritt kortere, så det er vanskelig å se på hvilket grunnlag bestemmelsen ble gjort. Når det er sagt, må vi også legge til at de syv rundene á 21,5 kilometer ga mer enn nok av underholdning i det minste. Flere ganger så det ut som avgjørende  brudd var skapt, men like mange ganger ble disse hentet og det var status quo igjen. Det var nesten som man hadde følelsen av at halve feltet hadde vært med i ett eller annet brudd da rittet gikk inn i avslutningsfasen.

Uno-X stilte på startstreken med ni ryttere og det sier seg selv at bare det gav dem et fortrinn til å kunne styre utviklingen i rittet. De var vel også representert i omtrent alle brudd med ulike ryttere, og til slutt var det også slik at rittet ble avgjort. Ut på den siste runden hadde to ryttere stukket unna. Markus Hoelgaard og Idar Andersen, begge altså Uno-X. Spørsmålet var bare om de klarte å holde unna for det sterkt jagende hovedfeltet i det lette terrenget inn mot mål.

Og det skulle vise seg å holde mer enn nok, Idar Andersen seilte fra Markus Hoelgaard og i ensom majestet tok unggutten første napp i sammenlagtrøyen i Norgescupen. Hoelgaard var en like klar nummer to i og i spurten i hovedfeltet like bak, støtet Kristoffer Skjerping seg fra feltet inn mot mål og sikret dermed en komplett rød-gul pallett på podiet.

En maktdemonstrasjon fra laget som neste år skal kjøre som fullblodsproffer. Men det bør vel også legges til at når man er i så stort overtall som et kontinentallag – i et hjemlig ritt, blir det særdeles vanskelig for spesielt klubblag, å gjøre noe med dette. Det blir på en måte litt kattens lek med musen slik vi også så det i fjorårets NM i Sandefjord.

Denne gang virket det likevel som rytterne aldri var helt sikker på om planen var pottetett. Gleden over å ha sikret trippel på podiet var stor, og det kan kanskje gi en liten pekepinn om at det ikke var så lett som det kunne se ut som. 

Spurten i hovedfeltet der Kristoffer Skjerping tok 3.plassen. Foto: Karstein Vabø

Så kan man lese i noen media at det stilles spørsmål om kontinentallag skal ha anledning til å kjøre norske ritt med et så stort overtall ryttere. Spørsmålet er sikkert relevant nok men det finnes også andre måter å lese problemstillingen på. Uno-X og begge de to øvrige lagene, Coop og Joker, er viktige aktører i norsk sykkelsport. Å begynne å legge føringer for hva de kan og ikke kan tillate seg å gjøre i forhold til et sykkelritt, er kanskje ikke rette veien å gå. Det blir å gi opp for tidlig, for muligheten ligger der alltid for at David slår Goliat».  Da kan slike løp også fortelle en annen historie om at dem som klarer å være med i fronten uten å sitte med like gode kort, gir et signal om at de kanskje er klar for større oppgaver. Med andre ord, er du sterk nok til lage krøll for kontinentallagene, er du også sterk nok til å kjøre sammen med dem.

Så skal man også huske på en annen ting og det er at Uno-X allerde støtter flere klubblag rundt omkring i landet økonomisk. Det betyr at det er flere lag og ryttere som får en mulighet til å kjøre løp utenfor landets egne grenser. Uno-X har også sørget for å støtte arrangører slik at det er mulig å tilby ritt med topp internasjonal konkurranse. Totalt sett er de i dag Norges viktigste bidragsyter i sykkelsporten.

Men, det gjøres også feil fra Uno-X sin side, det er nok ledelse, støtteapparat og rytterne også fullt klar over. Så får vi også håpe at sistnevnte også ser seg selv i speilet noen ganger og forstår at de er viktige profiler, ikke bare for Uno-X sin del, ikke bare ved å gi en drikkeflaske bort til supportere eller andre «samlere», men minst like mye i sykkelfeltet i møte med sine egne og hardt satsende klubblag. Mange ryttere og lag profilerer MOT-verdiene på sine drakter, det er det kanskje også litt lett å glemme i denne sammenheng.

Se bilder fra rittet her: http://www.sykkelfoto.no/#!album-133

Resultater NC-1:https://live.eqtiming.com/46536

Foto: http://www.sykkelfoto.no/#!home

X