UNO-X vil bli Norges første profflag

Foto: Karstein Vabø

UNO-X har seriøse planer om å ta et steg opp til sykkelsportens 2.divisjon.

Det kom ikke direkte overaskende når UNO-X i dag sier at de skal starte en prosess som skal ende med at de går opp en divisjon til prokontinenalt nivå, det vil si sykkelsportens 2.divisjon. Danske Riwal Readynez har allerede gjort dette og kjører i år sin første sesong. Nå ser det u som UNO-X kan bli det andre skandinaviske laget som satser mot toppen av internasjonal sykkelsport.

UNO-X har altså startet en prosess som vil føre til Norges første profflag. Jens Haugland sier i en video som er laget for anledningen at det er riktig tidspunkt å starte prosessen. Han mener at det er naturlig å sette nye mål, at man alltid må ha noe å strekke seg etter – som en del av kulturen de skaper.  Stig Kristiansen mener også at mange av rytterne er klar for å ta et nytt nivå.  Med enda en sesong bak seg på kontinentalnivå og gjør samme fremskritt som i fjor, vil laget være  mer enn klar for proffnivået. Kristiansen mener også at de ved å øke stallen med noen kvalitetsryttere, vil ha gode muligheter til å markere seg. –Vi skal jo ta oss like godt ut på prokontinentalt nivå som vi gjør på kontinental nivå. De går ikke bare på at vi har en flott buss, men at vi også fremstår godt i sykkelritt.

-Jeg senser en eller annen form for mulighet og hvordan sammensetningen i laget kan være noen år fremover, sa UNO-X-sjefen Jens Haugland som altså mener at tidspunktet for å ta et skritt videre er nå.

«Sykkelsportens «Mor Teresa»

UNO-X har vært en redningsplanke for norsk sykkelsport etter at de kom inn for fullt i sporten for tre år siden. Nærmest en slags sykkelsportens «Mor Teresa». Ikke bare etablerte de et kontinental lag som har gitt mange norske ungdommer en sjanse til å få et profesjonelt tilbud. De har også støttet klubblag og etter hvert også stått for opprettholdelse og nyskapning av ritt på høyt nivå. Norske sykkelarrangører opplever at det blir stadig vanskeligere å arrangere ritt. Både fordi det stilles strengere krav blant anna til de frivillige, og fra myndigheter i form av forsterket bistand fra politi. I tillegg kan de se ut som det er en voksende trend og kultur generelt, at folk ikke engasjerer seg i like stor grad som før.

Også i år har vi sett konsekvenser av dette, arrangør av årets norgesmesterskap lot vente på seg, i tillegg er det usikkert om det i det hele tatt blir kåret en U23 mester på fellesstart. Foreløpig ser det ut som om løsningen kan være å legge et NM for U23 som en del av et ritt.  Ingen god løsning egentlig, for selv om man kan finne ut hvem som er den beste plasserte U23-rytter, så forsvinner hele dynamikken i konkurransen og mestertrøyen vil ikke ha samme status som tidligere år.

X