Utforkjøring i høy fart – ikke noe for amatører!

Matej Mohoric. Foto: Sirotti

Det er kanskje ikke noe man skulle fokusert på, men utforkjøring er en viktig del av en sykkelrytters kompetanse. Det er imidlertid stor forskjell på utøverne, noen er litt det vi kan kalle for ”pingler” mens andre kan ha en tendens til å ta (for?) store sjanser.

Risikoen for at ting kan gå galt, fryktelig galt, gjør seg også gjeldene dess større farten blir. Sykkelsporten har opplevd flere stygge ulykker under nedkjøringer, noen av dem har også endt med dødsfall, som med Wouter Weylandt som i 2011 utgaven av Giro d’Italia havnet i fjellveggen på den 3.etappen og omkom. Fabio Casartelli mistet også livet i 1995 under en utforkjøring, men det er likevel flere som har omkommet i andre typer ulykker med sykkel. Slik sett er kanskje utforkjøringer mindre farlig enn man skulle tro, så lenge man ikke utfordrer egne ferdigheter for mye. Dog er der en tendes til at arrangører er mer opptatt av det spektakulære enn det trygge for å sikre gode tv-bilder. Dog er det til slutt uansett rytter sitt ansvar å kjøre etter forhold og egne ferdigheter, utfordringen er jo bare det faktum at det kan være mye, veldig mye å hente ved å bli en god utforkjører.

Vår egen Thor Hushovd var kjent for sin dyktighet med å håndtere sykkelen i stor fart og nordmannen var en av dem som hadde egenskapen til å kjøre fra andre nedover. Vi har sett mange eksempler på det samme opp gjennom årene, som i fjor med Chris Froome på den 19.etappen i Giro d’Italia da han innledet sin etappeseier i en utforkjøring og overtok ledertrøyen i mål. Froome ble målt til 80,1 km/t, noe som var spektakulert i Colle delle Finestre-nedkjøringen. Til sammenligning kjørte Tom Dumouin ”bare” i 75,1 km/t. Høyeste fart som ble målt i Giroen var det likevel Matej Mohoric (Bahrain) som hadde da han kjørte ned Col Tsecore på den 20.etappen. Sloveneren ble målt til 94 km/t da han distanserte resten av bruddet han satt i.

Marcus Burghardt (Bora Hansgrohe) var ikke så mye dårligere under nedkjøringen til Aigle under den 5.etappen av Tour de Suisse i fjor. Den tyske mesteren ble målt til 91,8 km/t. Til slutt kan vi heller ikke glemme selveste kunstneren på sykkel, Peter Sagan, som på den 6.etappen i samme ritt ble mål til rett under 90 km/t.

Uten sammenligning, det raskeste noe menneske har kjørt på en «sykkel» er 223,3 km/t, det sier seg selv at dette ikke er under normale forhold. Rekorden ble satt i Frankrike av stuntmannen og syklisten Eric Barone. Han slapp seg ned fra 2700 meter og suste ned 452 høydemeter i den islagte løypa. På det bratteste var det hele 42% stigning! Ren galskap altså!

X