Renshaw er fortsatt trofast i «ekteskapet» med Cavendish

Foto: Sirotti

Mark Renshaw er en navn noen av oss kanskje forbinder med Thor Hushovd og hans franske lag Credit Agricole. Men australieren er nok for andre mest kjent for sitt trofaste «forhold» til Mark Cavendish.

36-åringen som har besteforeldre fra Nederland,  debuterte på landeveien i 2004 for FDJeux der han ble i to sesonger før han altså kom til Credit Agricole og fungerte som opptrekker for Hushovd etter at Julian Dean hadde forlatt laget for å kjøre for egne sjanser. Dean og Hushovd ble forøvrig gjenforenet i 2011 da begge kjørte for Garmin-Cervelo.

Mark Cavendish og Mark Renshaw. Foto Sirotti

I 2009 hadde en rask brite steget inn på den internasjonale stjernehimmelen, og Mark Renshaw ble hentet til Team Columbia-HTC som ny opptrekker for den nye spurtkometen, Mark Cavendish. Denne kombinasjonen har nesten vært som et ekteskap, de har fulgt hverandre i tykt og tynt siden den gang, bare avbrutt av en mislykket sesong for Cavendish i Sky – da var Renshaw på en gjesteopptreden i det nederlandske laget, Rabobank. Året etter var de igjen samlet, denne gangen i Omega-Pharma Quick Step og gutta boys står fortsatt sammen når vi går inn i 2019-sesongen.

Talentfull banerytter

I sin ungdom var Renshaw en av Australias beste i velodromen og ble blant annet trippel juniorverdensmester. Som senior begynte han å konsentrere seg om å forbedre utholdenheten i håp om å bli en profesjonell landeveissyklist. Men han fortsatte likevel som banesyklist og 2002 ble et gjennombrudd som senior. Han ble tatt ut på lagtempolaget i forfølgelsesritt som satte verdensrekord i Manchester. I samme år ble han også verdensmester i samme øvelse.

Verdens beste spurtopptrekker

Renshaw fikk mange lovord for jobben han gjorde for Hushovd, og det manglet heller ikke på superlativer da han gjorde samme jobben for Mark Cavendish. Han fikk etter hvert tittelen som ”verdens beste opptrekker” og er den dag i dag fortsatt på lag med Cavendish.

Egne resultater har det ikke blitt for mange av og de siste årene har de uteblitt helt. Siste seier var i Tour of Britain i 2014 da han vant den 2.etappen fordi Cavendish var syk.

Mark Renshaw er også en av få som har blitt kastet ut av Tour de France uten av det har vært snakk om doping. På den 11.etappen i 2010-utgaven kjørte han opptrekk for Mark Cavendish som vanlig, men i kampens hete ble det nærkontakt med Garmin-Transitions sin opptrekker, Julian Dean. Renshaw ble anklaget for å ha skallet Dean og blokkert Tyler Farrar slik at han endte i gjerdene. Forrige gang noen ble kastet ut av Touren var i 1997, da var det Tom Steels som fikk gjennomgå etter å ha kastet en vannflaske på en konkurrent, også det skjedde i spurten.

Renshaw går nå løs på sin 18.sesong som profesjonell og kjører også i år for Team Dimension Data.

X