Bratt nok bakke selv for de klatreglade?

Foto: Wikimedia Commons

Den 359 meter lange Baldwin Street i Dunedin i New Zealand, er regnet for å ha rekorden som den bratteste gaten i verden. Et sted du ikke bør glamme håndbrekket på bilen eller miste taket i barnevogna!

Bakken er så bratt at ingen våger å asfaltere den i frykt for at asfalten kan renne av i varmt vær, skriver ABCnyheter. Baldwin Street er også åstedet for en årlig konkurranse der deltakerne skal løpe opp gaten og ned igjen. Rekorden skal være på 1 minutt og 56 sekunder.

Foto: Wikimedia Commons

Baldwin Street i New Zealand er en ekte turistdestinasjon. Tusenvis av mennesker valfarter hvert år for å sykle eller skate nedover den stupbratte bakken.

Ny «bakkerekord»?

Men på de britiske øyer lurer man på om ikke den blir slått av Pen Ffordd Llech i Harlech som ligger på vestsiden av Wales, ikke langt unna Liverpool. Baldwin har en snittstigning på 36%, men er målingene av Harlech med sine 37% riktig, mister New Zealand rekorden sin. Om den blir godkjent vet vi først litt senere i denne måneden, da skal det tas en avgjørelse.

På toppen av bakken i Harlech står det et fareskilt som forteller at stigningen er 40%. Dette er imidlertid mer en praksis myndighetene på de britiske øyer har med å runde opp til hele tall.

Guiness Rekordbok har definert hvordan bratte bakker skal måles for å få en godkjent stigningsprosent. Det som gjelder er den høyeste stigningsprosenten som er målt over en lengde på 10 meter. Bakken må også regnes som en offentlig vei som brukes av folk samtidig som den må være mulig å kjøre med bil. Pen Ffordd Llech støtter begge disse kravene og kan kanskje snart smykke seg med tittelen ”Verdens bratteste gate”.

Norges bratteste?

Hvordan står det så til i fjellandet Norge? I følge Teknisk Ukeblad skal fylkesvei 214 i Sogndal ha en stigningsprosent på 36,7. Dette er målt over 52 meter og i så fall er man fryktelig nær verdensrekorden – sett at den støtter de andre parameterne. Bladet har imidlertid ikke fått verifisert dette resultatet, skriver de på sin nettside i en artikkel fra 2014. I Oslo skal for øvrig den bratteste bakken, Bjerringbakken være målt til 24,6 % over 30 meter.

X