WorldTourens flotteste sykkeldrakter?

Michael Woods i EF Education First Pro Cycling Team. Foto: Sirotti

Et ny sykkelsesong betyr ofte også nye lagnavn, nye sponsorer og nytt design for de fleste profesjonelle lag. Men hvem har de flotteste trøyene i år?

Sykkelsporten på de tre øverste nivåene lever av sine sponsorer som skal profileres på en best mulig måte. Da er design og farger helt vesentlige i prosessen for å overføre sponsorens identitet til lagets drakter.

Da Team Sky kom inn på sykkelarenaen i 2010 ble de kjent for sine drakter som skilte seg ut med enkel og sterk egenprofil. Som på så mange andre felter startet laget på en måte en trend med å ta et skritt tilbake til mer retroinspirert design. Andre kom etter hvert etter og vi har de siste årene sett mange sykkeldrakter på alle nivå som har fulgt moten som Sky mer eller mindre startet.

Hvordan ser det så ut denne sesongen? Vi tar en kikk på WorldTour lag og i år kan vi registrere at det ikke er veldig store endringer på designet for mange, men for noen har det skjedd mer.

Overfor slik lagtrøyene var i 2018

…og slik er årets trøyer

BMC er borte som tittelsponsor og erstattet av CCC Team som da består av ryttere fra BMC og prokontinentallaget CCC Sprandi Polkowice. CCC Team er ett av fire lag som har rødt eller kanskje vi skal si rød/oransje, som hovedfarge og en overgang til sort i nederste del av trøyen. Forøvrig ser vi en liten trend til at flere har gått litt tilbake til noe som var populært for 15 år siden med duset overgang fra en farge til en annen, noe som ikke fremkaller de største ovasjoner fra sykkelnytt.no.

Team Sunweb har gått fra sin hvit/sorte overdel til rødt som hovedfarge og med sorte bukser. Litt uvant blir det nok for de hadde en bra profil i fjor med sine hvite trøyer og sort dobbeltstripe – den beholder de også i år. Totalinntrykket er imidlertid veldig bra, de skiller seg også godt ut med sine dobbeltstriper som ligger både i front og rygg.

Richie Porte stilte med gul trøye for anledningen under lagpresentasjonen for årets Tour Down Under. Foto: Sirotti

Trek-Segafredo hadde i fjor en knallrød og helt ren overdel, men en litt nøytral profilering av sine navnesponsorer. I år har de lagt inn det tradisjonelle hvite feltet over brystet og da kommer også sponsoren mye bedre frem. Sorte ermer gjør også at det blir litt mer trøkk i designet som dog ikke er blant feltets peneste etter vår mening. Under presentasjonen i Santos Tour Down Under stilte laget imidlertid med gule trøyer uten at vi helt vet hvofor, kanskje spesialtrøyer for bruk under spesielle forhold – som i den australske sommervarmen?

Team Katusha – Alpecin har i år fjernet den brun/røde nederste del av trøyen men beholdt fargen i buksen. Inntrykket er rent og pent, men kanskje noe nøytralt i uttrykket.

Caleb Ewean. Foto: Sirotti

Lotto Sudal har fjernet noe av det røde i trøyen men beholdt fargen i armene. De har også forsøkt seg på en overgang med litt sort i det hvite, og den varianten synes litt mer kul enn det andre har gjort fordi den er røffere i designet. Totalt sett kjenner vi igjen trøyen fra i fjor men også her er den gjort en anelse mer nøytral i uttrykket.

EF Education First Pro Cycling Team har gjort store endringer i år og gått fra et tradisjonelt design i fjor til noe mer vågalt i år. Ved første øyekast synes det rosa/lilla veldig dominerende, men følelsen blir bedre og bedre etter hvert. Det er i hvert fall ikke tvil om at de kommer til å bli synlige i feltet, og da er mye av hensikten oppnådd. Man skal jo ikke vinne priser for det beste designet.

Team Sky har gått tilbake til sin mørke/sorte trøye og i år er det også et innslag av mørk blått som gir et lekkert uttrykk. Sky har vært en «vinner» designmessig siden de kom inn i bransjen i 2010, og drakten er fremdeles meget flott.

Hva så med de øvrige? Bahrain Merida Pro Cycling Team har fått en stripe a la Sunweb, UAE har fått noen nye striper/felt på brystet i tillegg til at armene også er hvite som resten av overdelen mens de øvrige lagene er helt lik eller med små detaljer som er endret.

Hvem er vinneren designmessig?

Tja, det burde vi kanskje ikke ha så sterk mening om for design handler for mange om smak og behag. Personlig er Sky fortsatt en favoritt men Sunweb sørger for at det blir dødt løp mellom disse. Det mest synlige laget i feltet blir kanskje EF Education First Pro Cycling Team med sine rosa overdeler, rosa hjelmer og en stor og tydelig EF på ryggen. Uansett er det vanskelig å helt bedømme dette uten å se et samlet felt under ett. Kanskje vil man da få et annet inntrykk, for det er flere enn EF Education som er lett synlig på ryggen – som er den vinkelen de fleste av oss blir kjent med fra tv-bilder. Farger er tross alt det som skiller mest, og da kommer vi ikke utenom EF Education igjen….


X