Yatesbrødrene satser på hver sin Grand Tour

Kan Adam Yates overraske i årets Tour de France? Foto: Sirotti

Adam Yates er neppe noen førsteutfordrer til Chris Froome, men vil nok gjøre alt han kan for å hindre briten i å ta hans 5.seier i Tour de France. 

Noen ritt er større enn andre, og Tour de France er definitivt det største av dem alle. Så godt som alle de beste sammenlagtryttere drømmer om å stå øverst på podiet når den gule sammenlagtrøyen deles ut på Champs-Élysées i Paris.

Men, det å få kjøre i gult på en eller flere etapper, er også stort. Det har vært 105 vinnere sammenlagt, men langt flere som har fått ”låne” trøyen underveis. En av dem som har gjort det er Thor Hushovd. Flest dager i gult har imidlertid legenden Eddy Merckx foran Bernard Hinault og Miguel Indurain med henholdsvis 75 og 60 dager. Chris Froome følger deretter med 59 dager i gult, noe han i år har gode sjanser til å forbedre.

Froome har annonsert at han satser på å vinne trøyen for 5.gang og dersom Geraint Thomas velger Giroen som hovedmål, bør Froome ligge bra an til å bli historisk og kopiere ovenfornevnte Hinault, Indurain og Merckx som alle har 5 sammenlagtseire.

Men, det er flere som kommer til å prøve å stikke kjepper i hjulene for Froome. En som riktig nok ikke er førsteutfordrer, er Adam Yates (Mitchelton Scott). Men, briten har utvilsomt kvaliteter i bakkene også han, men om det holder i det lange løp er vel mer tvilsomt. Laget har heller ikke sagt noe om at 26-åringen blir å se på startstreken, men benekter det heller ikke. Kanskje fordi hans tvillingbror, Simon Yates, også i år kommer til å satse på Giroen. Sistnevnte kjørte fantastisk i den italienske Grand Touren i fjor og så ut til å gå mot en sammenlagtseier. På de siste etappene kollapset han nærmest i fjellene og havnet til slutt også langt utenfor podiet. Yates tapte nesten 40 minutter på den 19.etappen. Den skuffelsen vil han nok sørge for å unngå i år.

Hva så med hans tvillingbror? Han viste lovende takter under fjorårets Critérium du Dauphiné og endte opp som nummer 2 sammenlagt. Også i Tour de France startet han godt i den første uken, men deretter gikk det dårligere og han tapte sakte men sikkert terreng. Etter 21 etapper endte han som nummer 29 sammenlagt, langt over timen bak vinneren Geraint Thomas. I utgangspunktet ikke noen god søknad for å nevnes blant sammenlagtfavorittene, men heter du Yates så skal man kanskje ikke utelukke noe som helst!

-Vi vet helt sikkert at han ikke skal kjøre Giroen, sa Matt White til Cyclingnews. –Touren er derfor en mye mer sannsynlig destinasjon men avgjørelsen vil vi ta de neste ukene, sa White.

Hovedproblemet til samtlige som ønsker å utfordre Froome er at de ikke kan vise frem et like sterkt lag som backer opp om sin leder. Sky har de siste årene kontrollert Tour de France totalt, nesten til det kjedsommelige. Skal Adam Yates eller noen andre være i nærheten av den kenyansk fødte briten, er de avhengig av å få hjelp. Mest sannsynlig kan det komme fra andre sammenlagtryttere som vil yppe seg og sette press på Sky-maskineriet.

 

 

 

X